Jesienne smaki: Tartaletki jagodowe

Wrzesień należy do jesieni – jej kaprysów pogodowych, czerwonej jarzębiny, szeleszczących pod stopami liści oraz smaku dyni i imbiru.

Jesień to również słodki smak jagód, które jeszcze niedawno zbieraliśmy z całą rodziną podczas spontanicznych wycieczek do lasu. Mimo że farbuje usta i dłonie na fioletowo, nie warto z niej rezygnować, ponieważ dostarcza wielu antyoksydantów.

Jak rozpoznać jagodę/borówkę czernicę/czarną jagodę (wszak tyle ma nazw i wiele więcej!)? Jej znakiem jest silnie farbujący sok. Takiej właściwości nie mają uprawne borówki amerykańskie, które charakteryzuje jasny, niefarbujący miąższ.

Skąd jagoda ma moc zwalczania wolnych rodników?Wszystko dzięki tym barwiącym składnikom, czyli antocyjanom. Dodatkowo wspomagają odporność, chronią cechy dziedziczne oraz komórki przed uszkodzeniami oraz starzeniem się.

Jakie mają jeszcze zalety?

  • Zapobiegają chorobom układu krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca.
  • Zwiększają zdolność oczu do dostosowywania się do zmiennej intensywności światła.
  • Regulują przemianę tłuszczową oraz poziom cukru.
  • Pobudzają trawienie.
  • Poprawiają pamięć.

 

Tartaletki jagodowe 

Składniki (4 porcje)

SPODY:

  • 150 g cukru
  • 50 g bardzo drobno mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • bułka tarta

KREM:

  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki skrobii
  • 400 ml mleka pełnotłustego
  • 50 g białej polewy

DO DEKORACJI:

  • 400 g jagód
  • cukier puder

➡ Wyrabiamy spody – z mąki, migdałów, proszku do piczenia, cukru, soli, jajka i pokrojonego na wiórki masła. Wszystko zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

➡ Krem: żółtka dokładnie mieszamy z pastą wyskrobaną ze środka wanilii, skrobią oraz 100 ml mleka.

➡ Resztę mleka zagotować z dodatkiem laski wanilii. Polewę posiekać w kąpieli wodnej. Mleko zdjąć z palnika, wyjąć wanilię i mieszając mleko trzepaczką do piany, wlewać powoli mieszankę z żółtek. Całość mieszać przez kilka minut do czasu, aż masa zgęstnieje. Domieszać rozpuszczoną polewę. Całość ostudzić, od czasu do czasu zamieszać, żeby nie utworzył się kożuch.

➡ Blat oprószyć mąką, rozwałkować ciasto. 4 foremki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 4 części. Brzegi docisnąć, spód nakłuć widelcem. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni i piec tartaletki na złoty kolor przez 15-20 minut przy włączonym termoobiegu.

➡ Masę rozsmarować, wyłożyć jagody, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło przepisu: K. Greiner, Superfood z ogrodów, łąk i lasów, Warszawa 2017.

Komentarze