Naturalne sposoby na przeziębienie

Zima to okres wzmożonych przeziębień, dlatego też w tym czasie powinniśmy w szczególności zadbać o nasze zdrowie.

Przede wszystkim warto zadbać o swoją odporność, gdyż to właśnie ona warunkuje ochronę przed bakteriami oraz wirusami. W telewizji, czy w prasie możemy spotkać wiele suplementów diety, które z pewnością wspomogą naszą odporność, a przede wszystkim produkcję białych krwinek (odpowiadają m.in. system immunologiczny). Wiem, że wiele moich czytelników preferuje domowe metody, dlatego też w tym artykule znajdziecie metody, z których bez problemu skorzystacie w domu, a ich skuteczność znajduje się na równie wysokim poziomie.

Syrop z szyszek sosny

Sprawdza się nie tylko w celu poprawienia odporności, ale również przyspiesza proces leczenie przeziębień, a przede wszystkim zmniejsza chrypkę, pomaga zwalczyć kaszel oraz dodaje energii.

Do jego wykonania będziemy potrzebować młodych, zielonych szyszek. Jest to bardzo ważny element, ponieważ tylko z zielonych szyszek można wykonać syrop! Mają one długi termin ważności, dlatego też możemy je zebrać wcześniej i trzymać nawet do roku. Co nam będzie potrzebne do wykonania syropu?

Przepis ten wykonuje się w skali 1:1 (szyszki, cukier). Czyli np. dla 200 gramów szyszek, używamy 200 gramów cukru.

Składniki:

  • młode, zielone szyszki sosny,
  • ksylitol.

 Wykonanie:

Na samym początku musimy dokładnie umyć szyszki ze wszelkich nieczystości. Następnie tniemy je w kawałki lub plasterki. Ksylitol wraz z pociętymi szyszkami wkładamy do dużego słoika. Następnie odczekujemy około 13-15  dni, aż szyszki puszczą sok (każdego dnia wstrząsamy słoikiem).

 

Naturalny antybiotyk na bazie czosnku

Syrop ten znany jest od pokoleń i bazuje na znanych, ogólnodostępnych składniach. Pierwszym składnikiem jest czosnek, który nie tylko wzmacnia odporność, ale również niszczy obecne bakterie i wirusy, a także obniża poziom cholesterolu. Kolejnym składnikiem jest cebula, która również przyczynia się do poprawy odporności, a także łagodzi kaszel.

Co będzie potrzebne do wykonania syropu na bazie czosnku?

2 łyżki tartego chrzanu;
¼ szklanki startego imbiru;
700 ml octu jabłkowego organicznego;
¼ szklanki drobno posiekanego czosnku;
2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy;
¼ szklanki drobno posiekanej cebuli;
2 świeże papryczki chili.

Wykonanie:

Ważne jest, aby powyższe składniki były świeże i ekologiczne, dzięki temu zmaksymalizujemy działanie syropu. Na sam początek potrzebujemy misy, w której będziemy mieszać wszystkie składniki poza octem. Następnie przygotowujemy słoik, do którego przenosimy zawartość misy, a następnie wlewamy ocet jabłkowy. Końcowym etapem jest szczelne zakręcenie słoika oraz energiczne wstrząsanie. Tak przygotowany syrop odstawiamy na 2 tygodnie. Dopiero po tym czasie nadaje się do spożycia. Chciałbym zwrócić uwagę na jedną kwestię, iż napój ma bardzo ostry smak i szybko rozgrzewa, dlatego też warto po wypiciu łyżeczki zjeść plasterek cytryny, limonki lub też pomarańczy. Jest bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży, można podawać dzieciom. Ten napój ma działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Autor: Artur Topolski

Komentarze