Polskie superfoods, czyli superżywność w polskim wydaniu

Polskie superfoods, czyli superżywność w polskim wydaniu

Czy superfoods to tylko egzotyczne produkty?

Moda na egzotyczne produkty typu superfoods kwitnie. W każdym sklepie można bez problemu kupić nasiona chia, spirulinę czy orzechy makadamia. Wciąż słyszymy o nowych super produktach z najodleglejszych zakątków świata, które mają cudownie wpływać na nasze zdrowie, samopoczucie, mają nas chronić przed nowotworami i zapewnić wieczną młodość. Super zdrowe, egzotyczne i tajemnicze – zapewne stąd wynika ich popularność. A może warto postawić na świeże, lokalne, bogate w substancje odżywcze polskie produkty?

Dlaczego warto przerzucić się na polskie superfoods? Przede wszystkim pamiętajmy, że nasz organizm najlepiej toleruje i przyswaja produkty pochodzące z naszej strefy klimatycznej, warto również pamiętać że najlepsze i najzdrowsze są produkty świeże. Egzotyczne superfoods zwykle kupujemy w postaci suszonej, jeśli zaś kupujemy je w postaci świeżej pamiętajmy, że im dłuższą drogę musiały przebyć, tym więcej w nich substancji konserwujących, grzybobójczych czy bakteriobójczych. Warto również zwrócić uwagę na ceny i dostępność. Polskie produkty są często kilkukrotnie tańsze i łatwo dostępne – w najbliższym warzywniaku, ulubionym sklepie lub w sklepach internetwych.

Poznajcie kilka polskich super produktów, które warto włączyć do swojej diety:

Miód – tradycyjny polski przysmak o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych ma ich tyle, że trudno byłoby je wszystkie wymienić. Miód to porcja energii i bomba witaminowa w jednym – zawiera naturalne cukry, dużo białka, witaminy, minerały, przeciwutleniacze, substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. Wpływa pozytywnie na odporność i oczyszcza organizm. Po miód warto więc sięgać nie tylko w czasie jesiennego przeziębienia. Jeśli będziemy spożywać go regularnie, wkrótce zauważymy jego dobroczynny wpływ na nasz organizm. Najlepiej miód pić w postaci chłodnego napoju przygotowanego poprzedniego dnia wieczorem – łyżkę miodu rozpuszczamy w szklance przegotowanej, wystudzonej wody. Rano przed wypiciem dodajemy nieco soku z cytryny.

O czym należy pamiętać kupując miód? Przede wszystkim zwróćmy uwagę czy miód, który kupujemy jest naturalny. Na opakowaniu powinna być podana nazwa pasieki, z której miód pochodzi. Naturalny miód krystalizuje zmieniając konsystencję z półpłynnej na stałą: to proces świadczący o naturalnym charakterze produktu.

Nasiona pokrzywy – są mniej popularnie niż liście pokrzywy, z których sporządzamy napar gdy chcemy się wzmocnić. Nasiona pokrzywy to surowiec bardzo cenny – te niepozorne zielone lub oliwkowe nasionka to moc witamin i minerałów. Nasiona pokrzywy są źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości, witaminy A. To także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zwykle brakuje w naszej diecie oraz minerałów. Nasiona pokrzywy mają więc właściwości odżywcze, działają również przeciwzapalnie i korzystnie na układ odpornościowy. Ich regularne spożywanie pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia oraz obniżyć poziom cukru we krwi. Mogą więc być również stosowane pomocniczo przez osoby chorujące na cukrzycę.

Nasiona pokrzywy można stosować w różnych postaciach – w postaci świeżej lub wysuszonej, jako dodatek do dań – możemy nimi posypywać kanapki, dodawać do koktajli, jogurtu, sałatek, można je również jeść z miodem jako codzienną dawkę witamin, zamiast suplementów diety.

Sok z aronii – bogactwo przeciwutleniaczy, czyli pogromców wolnych rodników. Osoby, które chcą być zdrowe i dbają o  młody wygląd skóry,  powinny zainteresować się owocami aronii i ich przetworami. Duża ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki spowalniają bowiem procesy starzenia się. Aronia i jej przetwory wpływa więc korzystnie na wygląd skóry, także na włosy i paznokcie, jest również bogatym źródłem witamin  – witaminy C, E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, minerałów oraz błonnika. Sok z aronii jest często stosowanym przez nasze babcie środkiem stabilizującym ciśnienie krwi, łagodzą również dolegliwości układu pokarmowego, obniżają poziom cukru we krwi, regularne stosowanie soku z aronii zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

Sok z aronii można przygotować samodzielnie. W tym celu owoce aronii należy zasypać cukrem (można je wcześniej lekko rozdrobnić) i pozostawić na 2-3 dni w dużym słoiku, przykrytym bawełnianą gazą. Po pojawieniu się soku, owoce należy wycisnąć, sok przelać do czystych butelek, pasteryzować 15 minut. Sok z aronii można również kupić w sklepach ze zdrową żywością lub w internecie.

Jagody – owoce borówki czarnej są wspaniałym lekiem na wiele codziennych dolegliwości, a także źródłem wielu cennych dla zachowania zdrowia substancji. Czarne jagody to wspaniałe źródło witamin i minerałów – witaminy C, A oraz witamin z grupy B, selenu, miedzi i manganu. Owoce jagody obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, powinniśmy ich zatem jeść w lecie jak najwięcej. Ponadto owoce jagody wpływają korzystnie na naczynia krwionośnie, narząd wzroku, oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwbakteryjnie i są bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Czarne jagody to owoce, których niezwykłymi właściwościami możemy cieszyć się niecałe dwa miesiące w roku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby cenne właściwości jagód zamknąć w przetworach, oczywiście nie będą one aż tak zdrowe jak świeże owoce, ale warto je przygotować na zimę. Z jagód można więc przygotować soki, dżemy, możemy je również zamrozić, warto także posiadać w domu zapas suszonych jagód, które są doskonałym lekiem na dolegliwości pokarmowe.

Owoce dzikiej róży – niezwykle bogate źródło naturalnej witaminy C, a także witaminy A, K, E oraz witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu, jodu, wapnia i fosforu. Dzika róża jest więc naturalną multiwitaminą. Owoce dzikiej róży działają wzmacniająco i odżywczo, wpływają korzystnie na odporność, działają lekko uspokajająco, przeciwzapalnie i oczyszczają organizm z toksyn.

Owoce dzikiej róży warto posiadać w swojej domowej apteczce. Można je zbierać samodzielnie w październiku i listopadzie, jeść w postaci świeżej (bez nasion) lub przygotowywać z nich przetwory – soki, dżemy czy konfitury, można je również wysuszyć lub kupić suszone owoce w sklepie zielarskim.

Sok z brzozy – to prawdziwy eliksir zdrowia, wykorzystywany od wieków jako lek wzmacniający i oczyszczający. Sok z brzozy to źródło cukrów, aminokwasów, witamin i soli mineralnych. Sok stymuluje układ odpornościowy, oczyszcza organizm, reguluje pracę układu pokarmowego, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Zapobiega więc zakwaszeniu organizmu.

Sok z brzozy zbiera się tylko wiosną, na przednówku. Można spróbować samodzielnego zbioru lub kupować w sklepach zielarskich w postaci pasteryzowanej. Ważne, by sok z brzozy nie był dosładzany białym cukrem.

Ostropest plamisty jest źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji, najcenniejszą jest jednak sylimaryna, czyli kompleks flawonoidów mających dobroczynny wpływ na wątrobę. Sylimaryna chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem toksyn (leków, alkoholu) oraz wpływa korzystnie na jej regenerację. Regularne spożywanie ziaren ostropestu pomoże również obniżyć poziom cholesterolu, wpłynie korzystnie na pracę całego układu pokarmowego, oczyści organizm z toksyn.

Ostropest należy jeść w postaci mielonych ziaren, które będą doskonałym dodatkiem do posiłków – można je dodawać do zup, sosów, posypywać kanapki czy sałatki. Jest to również doskonały dodatek do płatków śniadaniowych.

Autor: Agata Groma – Herbal Leaf

 

 

 

Komentarze