Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Ciasteczka na jesienne wieczory

Co robić w długie, jesienne wieczory, kiedy za oknem deszcz i chłód? Piec ciasteczka! Tylko jakie… Każdy lubi coś innego: maślane, kruche, kakowe, z owocami, z bakaliami, w wersji fit. Zebraliśmy dla Was kilka najciekawszych propozycji z naszego ostatniego #wyzwaniaVerbeny, w którym zapytaliśmy naszych Fanów o ich sprawdzone przepisy na ciastka i ciasteczka. Na pewno wybierzecie coś dla siebie, a potem… udanego pieczenia i smacznego chrupania 🙂

Paloma – ciasteczka maślano-kakaowe z patelni z suszonymi śliwkami, rodzynkami i czekoladą

1 kg mąki typ 500
0,5 kg cukru
2 jajka
kostka masła
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
po szklance rodzynek, śliwek suszonych i kakao w proszku
3 tabliczki czekolady
olej do smarowania patelni

Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wysypać na stolnice. Wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać razem z sypkimi składnikami. Jajka wybić do miski, dodać aromat i dobrze roztrzepać. Potem dodać do ciasta. Zagniatać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Rodzynki, śliwki suszone i kakao pokroić na niezbyt małe kawałki. Dodać do ciasta i znowu zagniatać. Ciasto rwać na mniejsze kawałki i rozwałkować. Wycinać krążki szklanką o średnicy 6cm. Rozgrzać patelnie i przy pomocy pędzelka posmarować olejem. Kłaść krążki ciasta i smażyć, aż w środku przestaną być surowe. Nie można odejść od patelni, bo wtedy na pewno się przypalą. Gotowe ciasteczka wykładać na kratkę, żeby ostygły i nie zaparowały. Następnie przełożyć na talerz i posypać samym cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Takie ciasteczka są idealne do popołudniowej kawy, herbaty, gorącego kakao i do gorącej czekolady.

Barbara – ciasteczka z lawendą

1 szkl mąki pszennej typ około 400 lub tortowej
1 szkl mąki krupczatki
125 g margaryny lub masła ( schłodzonego )
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli,lawenda
0,5 szkl cukru pudru
2 żółtka i 1 całe jajko
1 płaska łyżka śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka i jajko zmiksować z cukrami do białości.
Mąkę pszenną przesiać do miski razem z solą, dodać mąkę krupczatkę, oraz margarynę i posiekać aż powstanie kruszonka. Teraz wlać zmiksowane jajka, dodać proszek do pieczenia,lawendę i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić minimum godzinę w lodówce. Po godzinie wyjąć, rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15 minut, aż się lekko zrumienią.

Bożena – ciasteczka z masłem migdałowym

12 dkg masła migdałowego
10 dkg masła śmietankowego 82%
15 dkg cukru
17 dkg mąki
1 jajko
łyżeczka cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kulek czekoladowych
1 łyżka siekanych migdałów

Masło i masło migdałowe ucierać do białość z cukrem około 5 minut. Dodać jajko ciągle ucierając przez następne 3 minuty, a następnie pozostałe składniki. Do wyrobionego ciasta dodać łezki lub kulki czekoladowe oraz posiekane migdały i dokładnie wymieszać. Formować okrągłe ciasteczka. Ciastka piec na blasze wyłożonej pergaminem przez 15 minut w tem. 175 st.C. Ich urodą są niewielkie popękania, a rozpływają się w ustach, polecam!

Magdalena – ciasteczka z żurawiną

4 żółtka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
220 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 100-150 g żurawiny całej (ze słoika)
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać na stolnicę,dodać żółtka,proszek,cukier oraz masło,posiekać nożem,następnie wyrobić ciasto a gdy będzie jednolite uformować kulę,zawinąć w folię i schłodzić przez około godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykroić foremką karbowaną lub szklanką krążki z połowy krążków za pomocą foremki w kształcie serca wyciąć serduszka. Na pełnym krążku nałożyć niewielką ilość żurawiny, przykryć wyciętym ciastem – wolną lukę uzupełnić żurawiną. Gotowe ciasteczka układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 min w temp.180 st.C.Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Adelina – fit ciasteczka

Na ok. 20 ciasteczek:
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 jajka
2 łyżki miodu
1,5 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego) lub innego
2 łyżki masła orzechowego 100% (bez dodatków)
2 duże jabłka, słodkie – np. Champion
1 łyżka cynamonu
2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
2 garście bakalii – wedle uznania (żurawina, rodzynki, orzechy)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odsączyć sok, lekko wyciskając. Następnie starannie wymieszać wszystkie składniki podstawowe, zwracając szczególną uwagę na masło orzechowe i olej kokosowy, aby nie pozostały grudki, następnie dodać bakalie. Za pomocą foremki lub po prostu łyżki formować ciasteczka (o grubości ok. 1 cm) na papierze do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu, grzałka góra – dół) i piec 9-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy pozwolić ciasteczkom chwilę przestygnąć, po czym można zajadać na ciepło lub na zimno. Ewentualne zapasy można przechowywać do dwóch dni w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Redakcja Zakątka Verbeny

Komentarze