Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Smażonka z tymiankiem, czyli sierpniowy superfood!

Na świecie istnieje ponad 200 odmian tymianku, które mają jedną wspólną cechę – dobrze znoszą upał i suszę. Aby przeżyć te ekstremalne warunki, produkują mnóstwo olejków eterycznych, a co za tym idzie – tymianek jest uznawany za władcę aromatów!

Dlaczego uważany jest za roślinny antybiotyk?
Dzięki olejkom eterycznym, niszczy mikroby, więc jest uważany za roślinny antybiotyk.

Jak go jeść?
– zarówno świeży, mrożony, jak i suszony;
– do przyprawiania ziemniaków, warzyw strączkowych, dań warzywnych, ryb, mięsa, sera, sosów;
– do owoców, lodów, kompotów

Specjalnie dla Was mamy przepis na smażonkę z tymiankiem!

Składniki:

Jak przyrządzić?

 

Obiad podany do stołu! Smacznego! 🙂

1. Przepis zaczerpnięty z książki K. Greiner, Superfood z ogrodów, łąk i lasów, Warszawa 2017.

Komentarze