Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Zimowe śliwki z kruszonką i dzikimi ziołami

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój na mniejsze kawałki cukierki Verbena. Przełóż do rondelka.

2. Dodaj sok z całej cytryny i łyżeczkę miodu do rondelka z cukierkami. 

3. Śliwki pokrój na pół, następnie nastaw patelnie na palnik o średniej mocy.

4. Na patelnię wsyp brązowy cukier i poczekaj chwilę aż zacznie się rozpuszczać. 

5. Ułóż śliwki, jedna po drugiej i zacznij karmelizować na złoty kolor na cukrze. 

6. Gdy złapią już kolor, dodaj syrop z cukierków. 

7. Jeszcze lekko twarde a z drugiej strony już ciepłe, odłóż na talerz. 

8. Wyłóż na osobnym talerzu jogurt, na jogurt dodaj śliwki, polej całość powstałym syropem.

9. Na koniec udekoruj granolą z orzechami, jeśli masz suszone kwiaty albo owoce, warto dodać do chrupiącej granoli.

PORADY:


Komentarze