Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Imbir na odchudzanie. Co trzeba wiedzieć?

Dieta i ćwiczenia zazwyczaj wymagają od nas zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych oraz stylu życia. Nowe zwyczaje mają przynieść oczekiwany efekt, czyli szczupłą sylwetkę. Przy okazji – pozytywnie wpłynąć na samopoczucie i poprawę ogólnej kondycji. Sprzymierzeńcem w tym procesie może być na przykład imbir. Jak zatem go jeść, by stał się naszym sojusznikiem w walce ze zbędnymi kilogramami?

Zanim jednak odpowiemy na to pytanie, powiedzmy sobie, skąd imbir pochodzi i jakie ma właściwości. W końcu dobrze wiedzieć, dlaczego działa tak, a nie inaczej!

Pochodzenie imbiru

Choć imbir wywodzi się z Azji, to obecnie nie występuje dziko, a jego plantacje znajdują się również w Australii, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Ze względu na liczne właściwości lecznicze, jest rośliną znaną na całym świecie. Stosuje się go zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej oraz produkcji kosmetyków.

Właściwości imbiru

Imbir zawiera szereg dobroczynnych dla zdrowia składników, między innymi: witaminy A, C, B1, B2 oraz wapń, żelazo, potas, fosfor i kwas foliowy. Cechują go również silny aromat oraz palący, lekko gorzki smak, który wynika z tego, że w kłączu imbiru skupiły się duże ilości olejków eterycznych.

Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a ze względu na aromat i rozgrzewające właściwości, jest prawdziwym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem – udrażnia drogi oddechowe i łagodzi stany zapalne.

Na tym jednak lista zalet imbiru się nie kończy. Roślina ma wszechstronne zastosowanie:

Warto również wspomnieć, że imbir, w niewielkich ilościach, zaleca się także kobietom w ciąży. Dlaczego? Ponieważ jego spożywanie niweluje poranne mdłości i inne dolegliwości związane z wczesnym macierzyństwem.

Imbir – sposoby na odchudzanie

Zdrowe i naturalne sposoby na odchudzanie to najlepsza strategia, jaką można obrać w walce o szczupłą sylwetkę. Zioła zapewniają odpowiednią suplementację witamin i minerałów, przyspieszają spalanie tłuszczów oraz wspomagają metabolizm. W parze z regularną aktywnością fizyczną, dają naprawdę zadowalające efekty w odchudzaniu.

Poza potrawami, imbir stosowany jest również jako składnik kosmetyków. Posiada działanie wyszczuplające i modelujące sylwetkę – jego rozgrzewające właściwości pobudzają krążenie krwi oraz wspomagają walkę z cellulitem, dlatego bardzo często ta aromatyczna roślina jest komponentem kremów i balsamów do ciała.

Jak wprowadzić imbir do diety?

Młody imbir można jeść na surowo lub kupić w formie przetworzonej, np. kandyzowany lub w syropie cukrowym. Starsze kłącza rośliny poddaje się suszeniu, a następnie przerabia na przyprawę, którą można dodawać do wypieków, deserów czy dań obiadowych. Imbir stosuje się również do produkcji alkoholu i korzenno-ziołowych napojów, takich jak miody pitne czy napary.

Jak serwować imbir? Forma podania zależy od indywidualnych preferencji. Można zetrzeć go na tarce i dodać np. do herbaty, zmielić i używać jako przyprawę lub sięgnąć po gotowe produkty, na przykład w formie ziołowych cukierków. Ostatnia alternatywa jest szczególnie warta uwagi, gdyż sprawdzi się w sytuacji, gdy dopadnie nas nagła ochota na coś słodkiego.

Warto jednak wiedzieć, że istnieje pewien sposób przyjmowania imbiru, który sprzyja odchudzaniu. To picie naparu z imbiru codziennie na czczo. Jak taki napar przyrządzić?

Napar z imbiru

Napar z imbiru można przygotować na wiele sposobów.

Sposób 1: Przygotuj szklankę z ciepłą wodą i dodaj do niej imbir oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny.

Sposób 2: Wymieszaj wodę, imbir i cytrynę w garnku, a następnie doprowadź miksturę do wrzenia (i gotuj przez 15 minut). Możesz tu dodać też łyżkę miodu i cynamon.

Sposób 3: Inna metoda to napar na bazie soku z cytryny i imbiru. Sok z cytryny należy podgrzać na wolnym ogniu, a następnie dodać pokrojony korzeń i rozcieńczyć litrem przegotowanej wody.

Imbir można dodawać do zielonej herbaty lub pić schłodzony, orzeźwiający napój w towarzystwie mięty i cytryny. Przyjmowany codziennie, napar wspomaga spalanie kalorii, rozgrzewa, oczyszcza organizm, hamuje apetyt i dodaje energii.

Alternatywa dla korzenia imbiru

W każdej diecie ważny jest umiar. W chwilach, kiedy nie możemy samodzielnie przygotować odpowiedniego posiłku czy wypić naparu z dodatkiem imbiru, warto sięgnąć po rozwiązanie, które temu zaradzi. Gotowym i łatwo dostępnym produktem są cukierki Verbena o smaku imbiru, które doskonale sprawdzą się jako zdrowy substytut słodkości i nie wpłyną negatywnie na przebieg stosowanej diety. Oczywiście należy pamiętać, że same w sobie nie mają właściwości odchudzających 😊

Działania niepożądane – kiedy nie można jeść imbiru?

Decydując się na regularne spożywanie imbiru, należy pamiętać, że każdy produkt stosowany w nadmiarze może skutkować niepożądaną reakcją organizmu. Kto nie powinien stosować imbiru jako metody na pozbycie się nadprogramowych kilogramów?

Przeciwwskazaniem do odchudzania imbirem są wrzody żołądka, dwunastnicy czy refluks żołądkowy. Roślina, ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak, drażni przewód pokarmowy i podnosi ciśnienie, dlatego należy wprowadzać ją do swojej diety z głową.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia. 

Komentarze