Zakątek Verbeny – blog inspirowany naturą

Imbir na wiosenne dolegliwości

Pomimo poprawy warunków pogodowych i budzącej się do życia przyrody, wiosną nadal narażani jesteśmy na szereg dolegliwości. Mowa przede wszystkim o infekcjach górnych dróg oddechowych czy alergiach. Dodatkowo w tym okresie borykamy się z objawami przesilenia wiosennego, takimi jak brak energii i zmęczenie. Remedium na te przypadłości może okazać się imbir. Jakie właściwości lecznicze wykazuje ta roślina?

Sięgaj po imbir cały rok!

Imbir znajduje powszechne zastosowanie jako przyprawa czy rozgrzewający dodatek do herbaty. Od setek lat wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej m.in. w leczeniu przeziębień, infekcji, a także łagodzeniu bólów głowy czy mięśni. Po świeży korzeń imbiru czy produkty z jego dodatkiem sięgają także osoby, który zmagają się z chorobą lokomocyjną czy mdłościami.

Pomimo tak szerokiego zastosowania roślina ta cieszy się największą popularnością w okresie jesienno-zimowym. Wówczas pomaga nam ona we wzmacnianiu odporności, a także stanowi skuteczny sposób na rozgrzanie organizmu, gdy za oknem panuje minusowa temperatura. Warto jednak pamiętać, że na początku wiosny jesteśmy nadal narażeni na powstanie przeziębienia czy grypy. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne m.in. spadek odporności po zimie, nagła zmiana warunków atmosferycznych czy zbyt lekka i niedostosowana do temperatury odzież wierzchnia. Jeśli nie chcemy pierwszych dni wiosny spędzić z gorączką w łóżku, warto włączyć imbir na stałe do swojej diety. 

Imbir na zatkany nos i alergie

Jeśli borykamy się z infekcją górnych dróg oddechowych, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć imbiru. Doskonale radzi sobie on z takimi objawami jak kaszel czy bóle gardła. Znacznie rzadziej mówi się jednak o tym, że imbir stanowi skuteczne remedium na zatkany nos. Już samo picie gorącej herbaty lub naparu z jego dodatkiem i łyżką miodu może przynieść szybką ulgę w tej dolegliwości. Innym sposobem jest przygotowanie rozgrzewającego kompresu z imbirem. Wystarczy drobno pokroić kilkucentymetrowy kawałek korzenia, a następnie umieścić go w rondelku z gorącą wodą. Po przykryciu naczynia całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Gdy zawartość rondelka nieco ostygnie, zanurzamy w niej kawałek materiału czy gazy, a następnie przykładamy w okolice zatkanego nosa. Kompres powinniśmy trzymać na twarzy przez około 10-15 min.

Zatkany nos może być również konsekwencją alergii, o którą nietrudno w okresie wiosennym. Budzące się do życia drzewa i rośliny wytwarzają bowiem pyłki, które mogą prowadzić do stanu zapalnego błony śluzowej. Tymczasem imbir za sprawą swoich właściwości antyhistaminowych wspomaga leczenie alergii.

Brak energii i uczucie zmęczenia?

Znaczna część osób boryka się również z przesileniem wiosennym, któremu towarzyszy brak energii, zmęczenie czy bóle głowy. Warto w tym okresie sięgać po produkty z dodatkiem imbiru, który pomoże wzmocnić nasz organizm. Korzeń tej rośliny znany jest nie tylko ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz przeciwbólowych. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że można go również wykorzystać do walki z przemęczeniem. Dodatkowo imbir stanowi cenne źródło przeciwutleniaczy, w efekcie czego oczyszcza nasz organizm z różnych toksyn. To z kolei może mieć duże znaczenie dla naszego samopoczucia po długiej i wyczerpującej zimie.

Włączenie imbiru do codziennej diety nie powinno sprawiać większych trudności. Wystarczy kawałek korzenia dodawać do herbat, naparów czy orientalnych potraw. Naturalne ekstrakty z imbiru znajdziemy również w składzie cukierków Verbena. W okresie wiosny, gdy nie zawsze mamy ochotę na rozgrzewające napoje, warto mieć je zawsze pod ręką. Receptura cukierków została oparta o starannie wyselekcjonowane składniki, dzięki czemu wyróżniają się one wyjątkowym smakiem. Dodatkowo wzbogacone zostały o sporą dawkę witaminy C, która pomoże nam w odbudowie odporności po zimie.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze