W czasach starożytnych imbir określany był mianem panacea, co można tłumaczyć jako “lek od wszystkich chorób”. Współczesne badania potwierdzają, że ta pochodząca z obszaru Chin i Indii przyprawa wyróżnia się szeregiem właściwości leczniczych. Okaże się ona skutecznym wsparciem m.in. w walce z sezonowym przeziębieniem i grypą, a także w łagodzeniu dolegliwości układu trawiennego. O jakich właściwościach imbiru warto jeszcze pamiętać?
Prozdrowotne właściwości imbiru
Wyrazisty, ostry smak wraz z odświeżającym aromatem i słodką nutą sprawiają, że imbir znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi idealny dodatek m.in. do dań azjatyckich oraz rozgrzewających napojów, po które sięgamy chętnie w okresie jesienno-zimowym. Poza walorami smakowymi, imbir jest również źródłem wielu składników bioaktywnych, dzięki czemu wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Poniżej przedstawiamy 5 drogocennych właściwości tej rośliny.
Skuteczny w walce z przeziębieniem i grypą
Wraz z nadejściem jesieni zwiększa się ryzyko zachorowań na grypę i przeziębienie, którym towarzyszą uciążliwie objawy. Jak walczyć skutecznie z bólem gardła, katarem czy gorączką? Wśród naturalnych sposobów na przeziębienie nie sposób pominąć imbiru, który zmniejsza ryzyko powstania infekcji, a także łagodzi rozmaite objawy.
Przede wszystkim jest on źródłem olejków eterycznych i żywic, dzięki czemu odznacza się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym oraz wykrztuśnym. Dodatkowo wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, co przejawia się m.in. łagodzeniem kaszlu i bólów gardła, rozrzedzaniem śluzu czy hamowaniem skurczów oskrzeli. Każdy, kto miał okazję skosztować napar lub herbatę z imbirem, z pewnością przekonał się, że roślina ta wykazuje działanie rozgrzewające. To w połączeniu z właściwościami napotnymi i przeciwgorączkowymi stanowi doskonałe remedium na grypę i przeziębienie.
Wspomaga odchudzanie
Imbir to również doskonały wybór dla osób, które zamierzają zrzucić nieco zbędnych kilogramów. Warto o tym pamiętać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy bardzo często następuje spadek aktywności fizycznej oraz skłonność do spożywania wysokokalorycznych potraw. Tymczasem imbir zaliczany jest do termogeników, czyli naturalnych środków, które podnoszą temperaturę ciała, a tym samym usprawniają metabolizm. W rezultacie dostarczane kalorie są spalane znacznie efektywniej. Odchudzające właściwości imbiru wynikają również z jego działania na układ trawienny. Przyprawa ta pobudza wytwarzanie śliny, soków trawiennych oraz żółci, a także zalecana jest w przypadku występowania wzdęć, mdłości czy wymiotów.
Działa przeciwbólowo
Od wieków znane są również właściwości przeciwbólowe tej rośliny. Imbir stanowi składnik wielu leków, które stosowane są m.in. w terapii migren. Zawarte w nim substancje prowadzą bowiem do hamowania prostaglandyn, które stanowią przyczynę uporczywych bólów głowy. Z uwagi na to, że wykazuje działanie przeciwzapalne, sprawdzi się doskonale w przypadku dolegliwości mięśni i stawów (zwłaszcza w pierwszych stadiach reumatoidalnego zapalenia stawów). Zaleca się również jego stosowanie w okresie występowania bólów menstruacyjnych.
Wpływa korzystnie na układ krążenia
Regularne spożywanie imbiru wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Przede wszystkim zmniejsza on czynniki ryzyka, które sprzyjają powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych m.in. zawału. Dla przykładu: obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu LDL, spowalniając tym samym procesy miażdżycowe. Ponadto, imbir zmniejsza agregację płytek krwi, co zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach.
Poprawa pamięci i koncentracji
Co ciekawe, włączenie imbiru do diety wpływa korzystnie na pracę naszego mózgu, gdyż poprawia jego ukrwienie oraz chroni komórki nerwowe. W efekcie dochodzi m.in. do zwiększenia poziomu koncentracji oraz poprawy pamięci. Dodatkowo niektóre badania dowodzą, że imbir w połączeniu z dużą ilością składników odżywiających mózg może przeciwdziałać powstawaniu niektórych chorób neurodegeneracyjnych.
W jakiej formie spożywać imbir?
Tak, jak wcześniej wspomniano, imbir to popularny składnik dań kuchni azjatyckiej, a także dodatek do aromatycznych ciast i rozgrzewających napojów. W sklepie z łatwością kupimy świeży korzeń tej rośliny, który odznacza się najlepszymi właściwościami zdrowotnymi. Warto jednak zwrócić uwagę na wygląd kłączy, które powinny być odpowiednio jędrne i mieć jasną skórkę. Świeży imbir to obowiązkowy składnik jesienno-zimowych naparów, które nie tylko rozgrzeją organizm, ale jednocześnie wzmocnią odporność i będą łagodzić objawy przeziębienia. Możemy również zdecydować się na zakup sproszkowanej przyprawy, która doskonale sprawdzi się do rozmaitych potraw czy wypieków. Miłośnicy kuchni japońskiej, a szczególnie sushi, z pewnością zwrócą również uwagę na marynowane plasterki tej rośliny.
![](https://www.zakatekverbeny.pl/wp-content/uploads/2021/11/Verbena_PL_fure_60g_zazvor_SB-733x1024.png)
Wyjątkowe właściwości imbiru sprawiają, że powinniśmy go spożywać przez cały rok. Poza rozgrzewającymi herbatami czy aromatycznymi daniami, warto również zwrócić uwagę na produkty z jego dodatkiem. Miłośnicy słodkich smaków mogą sięgnąć m.in. po cukierki marki Verbena, które dostępne są w poręcznym i wygodnym opakowaniu. Ich unikalna receptura została wzbogacona o naturalne ekstrakty z imbiru oraz o witaminę C, która wspomaga organizm w walce z rozmaitymi infekcjami.
Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.