Co można zrobić z owoców głogu?

Starożytni Grecy uznawali głóg za symbol nadziei, stąd też gałązki tego krzewu stanowiły ważny element uroczystości ślubnych. Z kolei Celtowie wierzyli, że roślina ta sprawdza się leczeniu “złamanych serc”. I chociaż obecnie nikt nie stosuje głogu jako remedium na miłosne rozterki, to znane jest jego dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Owoce tego krzewu mają nie tylko korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale jednocześnie stanowią bazę przepysznych przetworów. Jakimi właściwościami cechuje się głóg i jak go wykorzystać w kuchni?

Zdrowotne właściwości głogu

Od wieków znane są właściwości lecznicze głogu, przez co kwiaty i owoce tego krzewu były powszechnie wykorzystywane w ramach medycyny ludowej. Obecnie wiemy jednak, że nasi przodkowie nie mylili się co do znaczącego wpływu tej rośliny na nasze zdrowie. Kwiaty i owoce głogu stanowią bowiem cenne źródło składników mineralnych, witamin, flawonoidów czy procyjanidnów. Te ostatnie odpowiadają m.in. za obniżanie ciśnienia tętniczego. W owocach głogu znajdziemy również sporą dawkę polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają namnażaniu się wolnych rodników. Bogata zawartość składników mineralnych i innych związków sprawia, że roślina ta wykorzystywana jest w celach profilaktycznych i leczniczych.

A zatem: na co dobry jest głóg? Najczęściej mówi się o korzystnym wpływie tej rośliny na układ sercowo-naczyniowy. Jego spożywanie wspomaga bowiem obniżanie poziomu cholesterolu LDL, wzrostu poziomu HDL oraz obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo znane są również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne głogu, dzięki czemu roślina ta wzmacnia układ odpornościowy. Wykorzystywana jest również w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, w tym biegunek czy zaburzeń pęcherzyka żółciowego. Ponadto, jeśli nie wiemy, jak radzić sobie z bezsennością, to z pewnością warto np. zaparzyć sobie napar na bazie głogu, gdyż wykazuje on łagodne działanie uspokajające.

Jak wykorzystać owoce krzewu w kuchni? Przykładowe przepisy z głogiem

W Polsce występuje kilka odmian głogu, w tym m.in. jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Owoce obu z nich są jadalne, zarówno w formie surowej, jak i po obróbce termicznej. Bardzo często są one wykorzystywane do przygotowania jesiennych przetworów, dzięki czemu możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i właściwościami przez kolejne miesiące. Z łatwością przygotujemy na bazie owoców m.in. wyśmienite konfitury czy dżemy. Równie popularne są aromatyczne napoje z głogu, które nie tylko dostarczą nam cennych witamin i minerałów, ale jednocześnie skutecznie rozgrzeją w zimowe wieczory. Poniżej przedstawiamy przykładowe sposoby, jak wykorzystać owoce tego krzewu w kuchni.

Napar z owoców głogu

Jednym z rozgrzewających napojów, który wpłynie korzystnie na pracę układu krążenia, jest napar z owoców głogu. Przepis na jego przyrządzenie jest bardzo prosty, a samo wykonanie nie zajmie nam dużo czasu. Wystarczy umieścić w kubku około 2 łyżeczek owoców głogu, a następnie zalać je wrzątkiem. Napój przykrywamy np. przy użyciu talerzyka i odstawiamy na około 15-20 min. Oczywiście osoby borykające się z poważnymi chorobami serca czy nadciśnieniem powinny dla bezpieczeństwa skonsultować spożywanie naparu z lekarzem prowadzącym.

Dżem z głogu

Do przygotowania przepysznego dżemu z głogu potrzebujemy jedynie: 500 g owoców, 500 g cukru oraz około 200 ml wody. Oczywiście powinniśmy również pamiętać o szczelnych słoiczkach do późniejszego przechowywania przetworu.

W pierwszej kolejności musimy dokładnie umyć owoce, delikatnie osuszyć i pozbawić je pestek. Następnie wrzucamy głóg do garnka, całość zalewamy wodą i zaczynamy gotować przez około 30 min. Gdy owoce zmiękną, a znaczna część wody wyparuje, możemy użyć blendera, aby masa odznaczała się jednolitą konsystencją. Następnie ponownie zaczynamy gotować dżem na niewielkim ogniu, dosypując do niego stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści, zostawiamy garnek na palniku jeszcze przez około 15 min. Na koniec odstawiamy przygotowany dżem w ciemne i suche miejsce, gdzie powinien pozostać przez całą noc.

Głóg to jedna z najstarszych roślin leczniczych, której wyjątkowe właściwości są doceniane do dzisiaj. Co więcej, istnieje wiele ciekawych przepisów na wykorzystanie jego owoców w kuchni. Warto również zapoznać się z ofertą gotowych produktów, których skład oparty został na tej drogocennej roślinie. Wśród nich możemy wyróżnić cukierki o smaku głogu marki Verbena, które posiadają naturalne ekstrakty z tej rośliny, a także wzbogacone zostały o dawkę witaminy C. Ich poręczne opakowanie sprawia, że z łatwością możemy zabrać je ze sobą np. do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze