Dieta rozdzielna – czy jest dla mnie?

Jakość jedzenia to nie tylko to, co zjadasz, ale również to, jak łączysz poszczególne produkty. Jedną z podstaw diety rozdzielnej jest czas potrzebny do strawienia poszczególnych pokarmów oraz konkretne enzymy niezbędne do tego procesu. Wiadomo, nie wszystkie zasady diety rozdzielnej są praktyczne, zwłaszcza, kiedy żyjemy w ciągłym biegu i dbamy oto, aby zjeść cokolwiek.
Co wtedy, kiedy jednak chcesz spróbować? Zacznij od tych 3 prostych reguł:

1. Zdecyduj, co jesz – białko czy skrobię?
Oddzielenie tych dwóch rodzajów składników sprawi, że odciążysz przewód pokarmowy.

2. Im więcej warzyw, tym lepiej!
Pamiętaj jednak, by warzywa skrobiowe (bataty, dynię, groszek, ziemniaki) połączyć z posiłkiem ze skrobi, nie z białkowym.

3. Jedz owoce osobno
I to 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po – organizm szybko trawi owoce, więc jeśli zaklinują się w żołądku z innymi pokarmami, które się dłużej trawią, zaczną fermentować. Wzdęcia i niestrawność gwarantowane, a przecież nikt tego nie lubi.

Oczywiście, jest wyjątek – pokarmy, które łączą tłuszcz i białko, na przykład orzechy i sery, świetnie łączą się z owocami.

Pamiętaj, że twój organizm nie musi być uzależniony od tych samych składników! Dieta rozdzielna to może być szansa, która doda ci energii.

Jakich diet próbowałaś w swoim życiu? 🙂

Komentarze