Rokitnik to bomba witaminowa

Rokitnik zwyczajny zwany niekiedy rosyjskim ananasem opisywano już tybetańskich księgach medycznych z VIII wieku. Obecnie sadzony jest jako krzew ozdobny w parkach i ogrodach. Od niedawna uprawia się go jako krzew owocowy, a jego owoce wykorzystywane są na wiele sposobów. Nie tylko na co dzień w kuchni lub w branży spożywczej, ale także w kosmetyce i medycynie.

Rokitnik czyli co?

Na pewno wiele osób słyszało tę nazwę, bo potrafi zapaść w pamięci. Tylko czy wszyscy wiedzą co to za roślina? Ten pięknie rozrastający się krzew potrafi niekiedy osiągać wysokość 5-6 metrów. Występuje głównie w Europie i Azji, ale co ciekawe rośnie zazwyczaj wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce też spotkać go można u wybrzeży Bałtyku. Na nadmorskich wydmach tworzy gęste zarośla. Zresztą często sadzony jest specjalnie po to, aby umocnić skarpy. To bardzo odporny na mróz i suszę krzew. Nie ma wielkich wymagań uprawowych i dobrze znosi nawet zanieczyszczone powietrze. Dziko rosnącego można spotkać go również w polskich Pieninach.

Niezwyczajny rokitnik zwyczajny

Rokitnik to prawdziwa bomba witaminowa. Można go nazwać magazynem pełnym dobrodziejstw. W jego owocach znajduje się blisko 200 substancji, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dlatego rokitnik pomaga w wielu dolegliwościach.

Zastosowanie w ziołolecznictwie
  1. Układ pokarmowy – wywar z liści ma działanie łagodzące i przyspiesza procesy trawienne, ALE! należy go unikać w przypadku skłonności do biegunki oraz przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych trzustki, wątroby i przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
  2. Skóra – rokitnik świetnie regeneruje skórę i jest pomocny przy odparzeniach, odmrożeniach i innych uszkodzeniach skóry – nawet przy skaleczeniach i bliznach.
  3. Reumatyzm – bóle i dolegliwości z nim związane pomoże złagodzić wywar z owoców czyli jagód a także liści rokitnika.
  4. Leczenie ran – tutaj pomogą owoce, bo stosowane są jako środek odkażający i wspomagający. Przyspieszają więc gojenie się ran.
  5. Spadek odporności – jest dobrym środkiem profilaktycznym, ale przede wszystkim świetnie działa jako lekarstwo na ból gardła oraz przy przeziębieniu. Na suchy kaszel najszybciej pomoże sok z rokitnika z miodem. Oleju z rokitnika z dodatkiem olejku rozmarynowego albo eukaliptusowego można natomiast używać do nacierania klatki piersiowej i pleców.
  6. Apetyt – owoce oraz przygotowany z nich sok poprawiają również apetyt, zwłaszcza u osób zmagających się z chorobami i spadkiem odporności.

Ponadto działa antyoksydacyjnie, przeciwrakowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Zewnętrznie wzmacnia włosy, sprawia, że są lśniące i nawilżone.

Rokitnik w kuchni

Jego owoce zawierają rzadko spotykane w przyrodzie, niezbędne w diecie każdego z nas, nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega-3, Omega-6, Omega-7 oraz Omega-9. Dlatego warto pomyśleć o przetworach z rokitnika. Można przygotować z niego dżemy i soki, ale także przeciery. Zawierają dużo pektyn więc nie są potrzebne inne dodatki żelujące. Świetne są także nalewki oraz wina. Rokitnik zawiera dużo witaminy C, dlatego sokiem można zastąpić w kuchni cytrynę. Owoce podczas obróbki termicznej tracą bardzo mało kwasu askorbinowego. Sok rokitnikowy można więc używać w kuchni zamiast cytryny. Z suszonych liści można przygotować natomiast smaczny napar. A owoce? Owoce są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków. Nie bez powodu więc dodaliśmy rokitnik do naszych ciasteczek pełnych dobra.

Ciasteczka z rokitnikiem

Mieliście okazję już ich spróbować? O nich i o ciasteczkach w dwóch innych smakach – z lawendą i z borówkami oraz z czarnym bzem i z żurawiną – więcej informacji znajdziecie na naszym profilu na Facebooku

Redakcja Zakątka Verbeny

Komentarze