Mniszek lekarski i jego zastosowania

Już od połowy kwietnia staje się ozdobą niemal wszystkich polskich łąk, a ze względu na swoja powszechność traktowany jest  w Polsce jak chwast. Mniszek lekarski, nazywany popularnie dmuchawcem lub (błędnie) mleczem, to roślina, która swoje zastosowania znajdzie zarówno w kuchni, jak również w codziennej pielęgnacji.

 

Mniszek w kuchni i medycynie

O zdrowotnych właściwościach dmuchawców, wiedziały już nasze prababki. Mniszek lekarski pobudza wątrobę do wytwarzania żółci, co przeciwdziała jej zastojowi w drogach żółciowych, czy dwunastnicy. Związki zawarte w roślinie pomagają także w procesach trawienia i działają pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki temu popularne dmuchawce wspaniale wspomagają detoksykację organizmu i mogą przyczynić się do wzmocnienia odporności. Syrop z mniszka, na który przepis znajdziecie poniżej, idealnie nadaje się jako dodatek do wody, lemoniad, czy codziennego stosowania.

 

Syrop z kwiatów mniszka

Składniki:

  • 400 dobrze rozwiniętych kwiatów (same główki)
  • 1 cytryna
  • 770 ml wody
  • 650 g miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie: Główki kwiatów mniszka zebrane w suchy dzień sortujemy i pozbywamy się robaczków, np. płucząc je przy pomocy sita. Kwiaty przekładamy do pojemnego garnka, zalewamy wrzącą wodą, jednocześnie ugniatając, by zredukowały swoją objętość. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy wyparzoną i wyszorowaną cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki. Całość mieszamy, ponownie ugniatamy dla lepszego połączenia składników i gotowanie kończymy pod przykryciem. Napar odstawiamy na noc. Następnie cedzimy zawartość garnka przez gazę przez gazę i do wywaru dodajemy sodę oczyszczoną, a po jej rozpuszczeniu miód. Całość mieszamy i podgrzewamy łącząc składniki, jednocześnie uważamy, żeby nie przegrzać miodu (żeby nie utracił swoich właściwości). Gorący syrop przelewamy do dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków, które ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Odwracamy je dopiero wtedy, gdy będą zupełnie zimne. Syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Mniszek w kosmetyce

Właściwości przeciwzapalne, a także liczne witaminy sprawiają, że mniszek jest środkiem wysoce cenionym w kosmetyce. Bogactwo wapnia, żelaza, kwasu foliowego, czy fosforu skutkuje coraz powszechniejszym używaniem rośliny w kuracjach antytrądzikowych, przeciwstarzeniowych, a także w celu wyrównania kolorytu skóry. Tonik z kwiatów mniszka sprawi, że cera nabierze delikatnej, miodowej barwy oraz zostanie oczyszczona.

 

Tonik z kwiatów mniszka

Szklankę dojrzałych kwiatów mniszka zebranych przed południem, w suchy dzień(wtedy mają najwięcej aromatu) wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, by przykryła kwiaty. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia i gotujemy przez 15- 20 minut. Po ostudzeniu przecedzamy wywar przez gazę, możemy go połączyć także z innym ziołowym naparem łagodzącym stany zapalne, np. rumiankowym. Przechowujemy w szklanym, zakręcanym pojemniku, najlepiej w lodówce.

 

Autor: Jakub Zuckerman

Komentarze