Sałatka z grillowaną sałatą rzymską z sosem z dzikich ziół

cukierki Verbena melisa – 5 szt.
oliwa z oliwek – 100ml
czosnek – 1 szt.
gwiazdnica pospolita – 50g / ½ pęczka
tasznik pospolity – 50g / ½ pęczka
ocet winny – 1 łyżka
sałata rzymska mini – 1 szt.
bagietka – 1 szt.
sól – do smaku
pieprz – pieprz do smaku

W małym słoiczku rozgnieć cukierki, zalej gorącą wodą i daj im chwilę, aby się rozpuściły. Gwiazdnicę pospolitą oraz tasznik pospolity posiekaj bardzo drobno i umieść w moździerzu do roztarcia na drobną miazgę. Czosnek, posiekaj na drobne kawałki i dodaj do moździerza wraz z dziki ziołami. Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodawaj małymi porcjami oliwę z oliwek, ocet winny oraz cukierki o smaku melisy „Verbena”. Przypraw całość solą oraz odrobiną pieprzu. Odstaw na czas wykończenia dania.
Sałatę rzymską pokrój na ćwiartki, nie wycinając rdzenia z środka. Przetrzyma wam sałatę w całości, podczas smażenia.
Pokrój małe kawałki bagietki w zależności na ile osób przygotowana jest sałatka.
Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i przesmaż sałatę rzymską wraz grzankami.
Sałata ma być usmażona, ale chrupiąca.
Dodaj odrobinę czosnku na patelnię, aby aromatyzować oliwę.
Sałata będzie gotowa szybciej niż grzanki, zdejmij ją wcześniej.
Zarumień jeszcze chwilę grzanki, a gdy będą gotowe odłóż na bok, opierając je o talerz nie zaparzą się i będą super chrupiące.
Gotową sałatę przełóż na talerz, na nią dodaj gotowy sos z dzikich ziół.

Podawaj z ugotowanym jajkiem na miękko, świeżymi dzikimi ziołami oraz chrupiącymi grzankami.

Smacznego!

Komentarze