Na świecie istnieje ponad 200 odmian tymianku, które mają jedną wspólną cechę – dobrze znoszą upał i suszę. Aby przeżyć te ekstremalne warunki, produkują mnóstwo olejków eterycznych, a co za tym idzie – tymianek jest uznawany za władcę aromatów!
Dlaczego uważany jest za roślinny antybiotyk?
Dzięki olejkom eterycznym, niszczy mikroby, więc jest uważany za roślinny antybiotyk.
Jak go jeść?
– zarówno świeży, mrożony, jak i suszony;
– do przyprawiania ziemniaków, warzyw strączkowych, dań warzywnych, ryb, mięsa, sera, sosów;
– do owoców, lodów, kompotów
Specjalnie dla Was mamy przepis na smażonkę z tymiankiem!
Składniki:
- 200 g grubej, zielonej fasoli
 - 400 g ziemniaków w mundurkach (ugotowanych dzień wcześniej)
 - olej roślinny
 - 1 cebula
 - 1 strąk żółtej papryki
 - trochę bulionu warzywnego
 - 12 pomidorków koktajlowych
 - sól
 - pieprz
 - 1 garść tymianku
 
Jak przyrządzić?
- Fasolę ugotować al dente w osolonej wodzie, natychmiast zahartować i odsączyć.
 - Ziemniaki pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i usmażyć na złoty kolor.
 - Cebula pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków i całość podsmażyć.
 - Paprykę oczyścić, umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Podlać bulionem warzywnym i dusić całość na średnim ogniu, aż papryka zmięknie.
 - Pomidory przekroić na pół, fasolkę pokroić na kawałki. Dodać do papryki. Podgrzać.
 - Warzywa wymieszać z ziemniakami. Doprawić.
 - Z tymianku oskubać listki i oprószyć nimi smażonkę.
 
Obiad podany do stołu! Smacznego! 🙂
1. Przepis zaczerpnięty z książki K. Greiner, Superfood z ogrodów, łąk i lasów, Warszawa 2017.