Czym zastąpić słodycze?

Słodycze to produkty okryte złą sławą – obwiniane są za plagę otyłości, zwłaszcza u dzieci, a także zwiększoną zachorowalność na wiele schorzeń przewlekłych, w tym cukrzycę. Słodycze kojarzą się przede wszystkim z wysoką kalorycznością, ale prawdziwym problemem jest ich skład. Poza szkodliwymi dla zdrowia barwnikami czy aromatami, prawdziwe spustoszenie w organizmie sieje kombinacja rafinowanych tłuszczów i rafinowanego cukru. Takie niepożądane składniki nie występują w żadnym zdrowym, nieprzetworzonym produkcie spożywczym, natomiast w słodyczach jest ich mnóstwo.

Rafinowane tłuszcze to mocno przetworzone składniki, które cechują się niekorzystnym wpływem na gospodarkę lipidową, przyczyniając się do zwiększenia poziomu cholesterolu i lipidów we krwi. A stąd już tylko krok do miażdżycy. Natomiast cukry rafinowane powodują gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi i wyrzut insuliny, co przyczynić się może do rozwoju cukrzycy. Poza tym połączenie tłuszczu i cukru nadaje słodyczom ten pożądany smak, dla którego jesteśmy w stanie sięgać po takie niezdrowe przekąski coraz częściej. Trudno odmówić sobie takiej kulinarnej przyjemności – można natomiast zastąpić niezdrowe słodycze ze sklepu znacznie zdrowszymi zamiennikami. Zyskamy smukłą sylwetkę i nienaganne zdrowie. Oto najciekawsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze alternatywy dla słodyczy.

 

Czekolada i spółka

Jednymi z najbardziej smakowitych słodyczy jest czekolada. Uznawana jest ona co prawda jako cenione źródło magnezu oraz licznych substancji o zbawiennym wpływie na nastrój, jednak dotyczy to wyłącznie prawdziwej, gorzkiej czekolady. Natomiast dostępne w sklepach czekolady z dodatkami czy nadzieniem to niezdrowa opcja. Weźmy chociażby pod uwagę popularny krem czekoladowo – orzechowy do smarowania pieczywa, który reklamowany jest jako zdrowy, a w rzeczywistości przeładowany cukrem i tłuszczami trans. Smacznym i niezwykle zdrowym jego odpowiednikiem może być krem na bazie awokado, banana, 2 łyżek kakao oraz 4 namoczonych daktyli. Zblendowanie wymienionych składników pozwoli uzyskać pyszny krem czekoladowy, dostarczający samych cennych składników odżywczych.

A miłośnikom rozpływających się w ustach kostek czekolady zaproponować można przyrządzenie własnych wariacji na temat czekoladowych tabliczek. Wystarczy zakupić tabliczkę gorzkiej czekolady, stopić ją i urozmaicić wybranymi, zdrowymi dodatkami – suszonymi owocami, orzechami, wiórkami kokosa, laską wanilii czy rodzynkami.

 

Kulki mocy

Najmodniejszą obecnie przekąską wśród osób prowadzących zdrowy styl życia są tzw. kulki mocy. Dają one naprawdę dużą dowolność w komponowaniu dodatków, a ich bazę stanowią zazwyczaj zblendowane nerkowce, daktyle, wiórki kokosowe. Smak kulek mocy zapewnią rozmaite, dowolne dodatki, takie jak liofilizowane owoce, orzechy, laska wanilii, masło orzechowe i inne. Ze zblendowanej masy formuje się kulki i wstawia na jakiś czas do lodówki. Taka przekąska jest pyszna i bardzo wartościowa, a zabrać można ją ze sobą do pracy czy na uczelnię.

 

Koktajle na zdrowie

Słodka i zdrowa przekąska, która zapewnia długotrwałe uczucie sytości i dostarcza mnóstwa składników odżywczych to koktajle owocowe. Sporządzone z jogurtu czy dowolnego mleka oraz owoców, nasion chia, płatków migdałowych czy siemienia lnianego to świetny pomysł na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Jeśli pojawi się w nich źródło białka w postaci jogurtu czy odżywki białkowej, źródło tłuszczu, np. awokado, chia czy orzechy oraz owoce dostarczające węglowodanów – taki zamiennik słodyczy okaże się pełnowartościowym posiłkiem.

 

Zdrowe wypieki

Nie ma nic smaczniejszego niż pyszne domowe ciasto do kawy. Jakiekolwiek ciasto, jeśli nie stanowi kupnego produktu, a domowy wypiek – jest zawsze zdrowszym wyborem. A najzdrowsze będą fit ciasta na bazie fasoli, cukinii, dyni czy buraków, słodzone miodem bądź stewią, z dodatkiem oleju kokosowego i mąki kokosowej, jaglanej czy z amarantusa.

Zdrowe wypieki to także warzywne czy bananowe chlebki, razowe bułeczki z płatkami owsianymi, ciasteczka zbożowe czy batony z ziaren i orzechów.

Autor: Artur Topolski

Komentarze