Pieczone marchewki, śmietankowe nerkowce i sos z cukierków o smaku rokitnika

Lista zakupów:


pęczek marchewek
orzechy nerkowca – 250g
woda przegotowana – 100ml
sól – do smaku
pieprz ziarno – do smaku
płatki drożdży nieaktywnych – 2 łyżki
czosnek w granulkach – ½ łyżeczki
masło bez laktozy – 1 łyżka
VERBENA Rokitnik – 5 szt.
ocet winny jabłkowy – 1 łyżka
migdały sprażone – 1 łyżka
owoce rokitnika – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
oliwa z oliwek – 4 łyżki
tempech wędzony – 50g

Czas – 30/40 min
kuchnia – wegetariańska

  1. Na samym początku namocz nerkowce, zalej je wodą i odstaw na 24h. Na następny dzień przecedź i odstaw gotowe do przygotowania kremowego serka.
  2. Umyj czystą gąbką marchewki, tak aby zachować skórkę, ale umyć ją dokładnie. Czyste ugotuj tak aby były lekko twarde, czyli od zagotowania około 8-10 min. Gotuj w osolonej wodzie.
  3. Ugotowane przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop lekko oliwą z oliwek, przypraw solą oraz pieprzem i nastaw na 180C w piecu na 15 min, aż skórka nabierze ładnego koloru.
  4. Gdy marchew się piecze, nerkowce przełóż do blendera, dodaj czosnek, płatki drożdżowe które nadają aromatu serowego, odrobinę soli i pieprzu oraz około 50ml wody. Zacznij miksować. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać więcej wody. Kontroluj kremowość, małymi dawkami wody przegotowanej. Gotowy serek z orzechów, przypraw a następnie przełóż do miski. 
  5. Czas na glace, czyli nasz sos do dania. Cukierki pokrój na małe kawałki, przełóż na patelnie.
    Ustaw moc palnika na mały ogień, aż zaczną się rozpuszczać, następnie dodaj wodę, około 3 łyżek i mieszaj tak aby całość rozpuściła się.
  6. Dodaj do rokitnika, łyżkę octu, aby smak był bardziej wyrazisty i słodko – kwaśny. Podgotuj chwilę a następnie dodaj łyżkę masła, zimnego masła i zagotuj. Powstanie gęsta emulsja, sos, który przyda się do wykończenia dania.
  7. Tempech pokrój w małą kostkę, przesmaż na małej ilości oliwy z oliwek, gotowy przełóż na ręcznik papierowy a następnie dodaj do miski z oliwą z oliwek.
  8. Wyłóż ser na talerz, następnie upieczoną marchew, posyp całość sprażonymi migdałami, dodaj klika owoców rokitnika, jeśli nie masz takowych, można dodać żurawinę suszoną. Całość polej sosem z cukierków Verbena rokitnik i dodaj „skwarki” z wędzonego tempechu.


Kilka słów:

  • Glace możesz użyć również do pieczonych ryb, takich jak troć czy łosoś.
  • Jeśli nie masz świeżego rokitnika możesz zastąpić go żurawiną, suszoną morelą albo mrożonymi malinami.
  • Glace możesz przelać do słoika i trzymać go w lodówce.
  • Może posłużyć nawet do dań słodkich, deserów, naleśników, racuchów. Nie przeszkodzi mu nawet odrobina octu. Warto spróbować.
  • Nieaktywne płatki drożdżowe mogą wydawać się czymś tajemniczym, ale w kuchni wegańskiej to jeden z głównych produktów do zastąpienia serowego aromatu.
  • Tempech idealnie zastąpi skwarki z boczku, a jego wędzona forma jeszcze bardziej zbliży aromatem do mięsnej wersji. Myślę, że do takiej formy przekonają się nawet mięsolubni.

Komentarze