Smażonka z tymiankiem, czyli sierpniowy superfood!

Na świecie istnieje ponad 200 odmian tymianku, które mają jedną wspólną cechę – dobrze znoszą upał i suszę. Aby przeżyć te ekstremalne warunki, produkują mnóstwo olejków eterycznych, a co za tym idzie – tymianek jest uznawany za władcę aromatów!

Dlaczego uważany jest za roślinny antybiotyk?
Dzięki olejkom eterycznym, niszczy mikroby, więc jest uważany za roślinny antybiotyk.

Jak go jeść?
– zarówno świeży, mrożony, jak i suszony;
– do przyprawiania ziemniaków, warzyw strączkowych, dań warzywnych, ryb, mięsa, sera, sosów;
– do owoców, lodów, kompotów

Specjalnie dla Was mamy przepis na smażonkę z tymiankiem!

Składniki:

  • 200 g grubej, zielonej fasoli
  • 400 g ziemniaków w mundurkach (ugotowanych dzień wcześniej)
  • olej roślinny
  • 1 cebula
  • 1 strąk żółtej papryki
  • trochę bulionu warzywnego
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 garść tymianku

Jak przyrządzić?

  • Fasolę ugotować al dente w osolonej wodzie, natychmiast zahartować i odsączyć.
  • Ziemniaki pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i usmażyć na złoty kolor.
  • Cebula pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków i całość podsmażyć.
  • Paprykę oczyścić, umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Podlać bulionem warzywnym i dusić całość na średnim ogniu, aż papryka zmięknie.
  • Pomidory przekroić na pół, fasolkę pokroić na kawałki. Dodać do papryki. Podgrzać.
  • Warzywa wymieszać z ziemniakami. Doprawić.
  • Z tymianku oskubać listki i oprószyć nimi smażonkę.

 

Obiad podany do stołu! Smacznego! 🙂

1. Przepis zaczerpnięty z książki K. Greiner, Superfood z ogrodów, łąk i lasów, Warszawa 2017.

Komentarze