Sos Cumberland z jarzębiną i dziką różą

SKŁADNIKI:

  • Verbena dzika róża – 6 szt.
  • pomarańcza – 1 szt.(skórka + sok)
  • suszona żurawina – 5 łyżek
  • jarzębina przemrożona – 2 łyżki
  • dżem z porzeczki czarnej – 2 łyżki
  • chrzan tarty – 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukierki pokrusz na mniejsze kawałki.
  2. Rozpuść w odrobinie wody, tak aby miały płynną konsystencję. Dodaj następnie skórkę z pomarańczy oraz sok. Opcjonalnie można dodać nawet owoc który zostanie po wyciśnięciu.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 10 min. Następnie dodaj jarzębinę oraz suszoną żurawinę. Podgotuj aż żurawina, lekko zmięknie.
  4. Dodaj w ostatnim etapie dżem z porzeczki oraz chrzan. Gotuj całość jeszcze przez 10 min. i na sam koniec dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Jeszcze gorące, przelej do słoika. Obróć do ostygnięcia, nakrętką do dołu. Taki słoik przetrzyma dłużej.

Komentarze