Batoniki z żelkami z czarnym bzem

Verbenki Żelki – Bez Czarny – 1 opakowanie
prażone orzechy laskowe – 150g
masło orzechowe – 150g
amarantus preparowany – 40g
kasza jaglana preparowana – 60g
płatki kokosa – 35g
pestki dyni – 40g
pestki słonecznika – 30g
żurawina suszona – 110g
siemię lniane – 15g
miód – 80g
figa – 150g
daktyle – 150g
czekolada – 100g



Na początku przygotuj składniki oraz dużą miskę, na tyle sporą aby dobrze można było wymieszać gotowy produkt. Żelki pokrój na pół, podobnie na mniejsze kawałki posiekaj daktyle i figi.
Daktyle, figi, miód oraz masło orzechowe przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Resztę składników wsyp do miski i wymieszaj starannie, następnie dodaj masło orzechowe z blendera. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj blachę ze średnimi rantami i wyłóż papierem do pieczenia. Na tę blachę przełóż gotową masę i uformuj równolegle. Włóż do lodówki a jeśli masz dużą zamrażarkę do można nawet pokusić się o takie zamrożenie. Tak mocno schłodzone, możesz zacząć kroić na batoniki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie dostawała się wilgoć.

Komentarze