Chłodnik z pieczonych warzyw

pomidory – 4 szt. (różne rodzaje)
ogórek gruntowy – 2 szt.
papryka – 1 szt.
chili – ¼ szt.
zioła prowansalskie – łyżeczka
koper włoski – ¼ łyżeczki
chleb pełnoziarnisty – 2 szt.
oliwa z oliwek – 200ml
sól – do smaku
pieprz ziarnisty – do smaku
porzeczka czerwona / biała – gałązka
czosnek – opcjonalnie
cebula szalotka – opcjonalnie
MIX VERBENA – po 2 szt. cukierków z każdego smaku

Chłodnik to idealny przepis na zupę i pożegnanie lata, które było bardzo słoneczne.

Na początku pokrój, rozgnieć cukierki na mniejsze kawałki. Rozpuść w odrobinie wody, tak aby uzyskać syrop. Dwa kawałki chleba pokrój na średniej wielkości kostkę. Przesmaż na małej ilości oliwy, na złocisty kolor i żeby były chrupiące. Warzywa pokrój na małe kawałki, przypraw. Jeśli masz palnik ręczny, możesz przypalić warzywa używając palnika. Jeśli nie masz, możesz warzywa wrzucić do pieca z opcją grilla, na 200C tak aby się przypiekły i złapały kolor. Dosłownie na 2-3 minuty. Albo możesz wykorzystać grilla i złapać kolor na żywym ogniu. Gotowe warzywa wrzuć do blendera, dolej odrobinę przegotowanej wody lub bulionu warzywnego. Miksuj do uzyskania gładkiej zupy. W międzyczasie dolewaj oliwę z oliwek, dodaj połowę do miksowanej zupy. Na koniec spróbuj, czy jest smaczna. Dodaj jeszcze zioła i koper włoski oraz rozpuszczone cukierki. Przemiksuj ostatni raz i przelej do czystego naczynia (np. dzbanka). Warto schłodzić przed podaniem. Do dekoracji można dodać dzikie zioła, oczywiście grzanki oraz czerwoną porzeczkę i białą która podkręci smak.

Komentarze