Profilaktyka przed grypą i przeziębieniem, czyli jak wzmocnić odporność jesienią

Wielobarwne korony drzew, spadające liście i sezonowe przetwory to nie jedyne skojarzenia z jesienią. Niestety, ale ta urokliwa pora roku niesie ze sobą również duże ryzyko przeziębienia. Wszystko za sprawą znacznego spadku temperatur oraz obniżenia stężenia witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w organizmie. Warto zatem zadbać o wzmocnienie odporności w tym sezonie, sięgając po naturalne składniki. Jak nie dać się jesiennemu przeziębieniu i grypie?

Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu jesienią

Wraz ze zmianą warunków pogodowych nasz organizm staje się bardziej podatny na rozmaite infekcje. Konsekwencją tego są nieprzyjemne dolegliwości takie, jak katar, kaszel, gorączka czy ból głowy i gardła. Jak sobie z tym radzić? W myśl znanej zasady: lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego już na początku złotej, polskiej jesieni warto sięgnąć po naturalne preparaty na wzmocnienie odporności, a także po składniki o działaniu przeciwwirusowym i antybakteryjnym. Nie bez znaczenia jest również zdrowy styl życia, na który składają się m.in.: odpowiednio zbilansowana dieta, właściwa ilość snu oraz aktywność fizyczna.

W okresie jesieni bardzo często borykamy się z niedoborem niektórych witamin oraz minerałów. Na jakie składniki należy zwrócić szczególną uwagę? W ramach profilaktyki przed przeziębieniem i grypą warto spożywać m.in. produkty z dużą zawartością witaminy C, której niedostateczna ilość prowadzi do osłabienia układu odpornościowego. Ponadto, dzięki temu, że skutecznie wspiera obronę immunologiczną, nie tylko zmniejsza częstotliwość zachorowań, ale także, gdy już dojdzie do infekcji wpływa na skrócenie czasu jej trwania i łagodzenie objawów.

W profilaktyce przed przeziębieniem i grypą można również wykorzystać produkty z wysoką zawartością antyoksydantów np. polifenoli. Odpowiadają one bowiem za hamowanie stanów zapalnych i przeciwdziałają powstawaniu infekcji.

Rokitnik na wzmocnienie organizmu

Zamiast walczyć z objawami grypy czy przeziębienia, warto wcześniej regularnie sięgać po preparaty na bazie rokitnika. Wyjątkowe właściwości tej rośliny znane są od tysiącleci, przez co odgrywa ona szczególną rolę w tradycyjnej medycynie chińskiej. Owoce rokitnika to tak naprawdę bogate źródło witamin (np. A, E, K, P) oraz minerałów (m.in. żelaza, wapnia, manganu). Stanowią one również źródło flawonoidów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Niemniej, do jednych z najważniejszych właściwości rokitnika należy zaliczyć wzmacnianie odporności oraz wsparcie w walce z przeziębieniem. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości witaminy C, przez co roślina ta działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Dobrym wyborem jest więc olej z rokitnika, który sprawdzi się zarówno w profilaktyce przeziębienia, jak i w łagodzeniu rozmaitych objawów np. kaszlu.

Dzika róża – bogate źródło witaminy C

Krzewy dzikiej róży nierzadko porastają publiczne parki, ogrody, a nawet leśne przydroża. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że owoce tej rośliny odznaczają się dużym potencjałem leczniczym i profilaktycznym. Podobnie, jak rokitnik, dzika róża stanowi bogate źródło witaminy C. Tym samym wspiera naturalną odporność naszego organizmu, przeciwdziałając wnikaniu rozmaitych infekcji. Co istotne, zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest aż 10-krotnie wyższa niż w przypadku czarnej porzeczki oraz niemal 30-razy wyższa w porównaniu z cytrusami. Warto zatem sięgać po naturalne soki na bazie tej rośliny, które możemy dodać zarówno do rozgrzewającej herbaty, jak i aromatycznych koktajli i deserów.

Co istotne, owoce dzikiej róży stanowią również bogate źródło innych składników, takich jak choćby antyoksydanty. Znajdziemy w nich m.in. związki fenolowe oraz karotenoidy, które odgrywają ważną rolę w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami.

Szałwia – naturalne wsparcie układu odpornościowego

Co ciekawe, w profilaktyce przed przeziębieniem i grypą pomocna może okazać się również szałwia. Zawiera ona bowiem substancje, które działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Co prawda, od dawna znane są wyjątkowe właściwości szałwii w ramach walki z objawami infekcji górnych dróg oddechowych. Jak się jednak okazuje, roślina ta wzmacnia odporność naszego organizmu, a także wychwytuje wolne rodniki. Z tego względu napar z szałwii można wykorzystać zarówno w profilaktyce przed przeziębieniem, jak i do łagodzenia powstałych już objawów (np. stanów zapalnych gardła czy gorączki).

Wahania temperatur, a także namnażanie się wirusów i bakterii sprawiają, że w okresie jesieni jesteśmy narażeni na rozmaite infekcje. Należy zatem zadbać o naturalne wsparcie naszej odporności, wykorzystując w tym celu właściwości takich roślin, jak rokitnik, dzika róża czy szałwia. Poza naparami i przetworami na ich bazie, warto również sięgnąć po przepyszne cukierki marki Verbena. W ich składzie znajdziemy nie tylko naturalne ekstrakty z tych roślin, ale także wysoką zawartość witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze