Rokitnik – skuteczny sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem

Jesienna aura sprzyja powstawaniu infekcji górnych dróg oddechowych, które objawiają się m.in. uporczywym katarem, bólem gardła czy uczuciem zmęczenia. Skutecznym remedium na tego typu dolegliwości są owoce rokitnika, które stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Te podłużne, kuliste jagody o pomarańczowej barwie kryją w sobie szereg właściwości, dzięki czemu wspomagają odporność naszego organizmu oraz przynoszą ulgę w trakcie przeziębienia. Co warto wiedzieć o rokitniku i jak go przyjmować podczas infekcji?

Właściwości odżywcze rokitnika

O dobroczynnym działaniu rokitnika wiedziano już w starożytności, a pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z dokumentów poświęconych medycynie tybetańskiej. Z ich treści wynika, że owoce tej rośliny były wykorzystywane do leczenia m.in. kataru oraz problemów gastrycznych. Co ciekawe, rokitnik odegrał ciekawą rolę w starożytnej Grecji, gdzie wykorzystywany był w formie odżywczego pokarmu dla koni. Stąd też wywodzi się jego grecka nazwa “hippophae”, stanowiąca połączenie dwóch słów: “hippos” (koń) oraz “phaes” (lśniący). Hellenowie jako pierwsi odkryli zatem właściwości pielęgnacyjne rokitnika, które tak chętnie wykorzystywane są przez współczesnych kosmetologów.

Obecnie wiemy, że roślina ta wyróżnia się wysoką zawartością dobroczynnych składników odżywczych. Przede wszystkim stanowi cenne źródło witaminy C, a zawiera jej więcej niż cytryna czy czarna porzeczka. Dodatkowo w przeciwieństwie do innych owoców jagody rokitnika nie tracą tak szybko swoich wartości w trakcie długotrwałego przechowywania (zarówno w formie świeżej, jak i np. suszonej).

Co więcej, roślina zawiera szereg innych witamin m.in. A, E, K, P oraz z grupy B. Stanowi również doskonały sposób na dostarczenie do organizmu cennych minerałów, takich jak mangan, azot, żelazo, wapń czy krzem. Drogocenne właściwości rokitnika to także zasługa obecności flawonoidów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pierwsze z nich oddziałują korzystnie na pracę mięśnia sercowego, obniżenie ciśnienia krwi oraz zapobiegają niedokrwieniu. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe (w przypadku tej rośliny głównie omega 7) mają pozytywny wpływ m.in. na kondycję skóry, chroniąc ją przed wysuszeniem, podrażnieniami i przedwczesnym starzeniem.

Rokitnik w walce z przeziębieniem

Pomimo wszechstronnego działania rokitnik znany jest przede wszystkim ze swojego zastosowania w walce z przeziębieniem. Dzięki wysokiej zawartości kwasu askorbinowego wykazuje on właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwgorączkowe. Dlatego w okresach, gdy nasz organizm narażony jest na działanie szkodliwych patogenów, zaleca się stosowanie oleju z rokitnika lub innych produktów z jego dodatkiem. Sprawdzą się zarówno w profilaktyce przeziębienia i grypy, jak i w łagodzeniu występujących już objawów m.in. bólu gardła czy suchego kaszlu. Regularne spożywanie produktów na jego bazie stanowi zatem skuteczny sposób na wzmocnienie naturalnego systemu obronnego organizmu.

Jak stosować rokitnik w trakcie przeziębienia?

Jagody rokitnika charakteryzują się bardzo kwaśnym, cierpkim smakiem, dlatego spożywanie świeżych owoców mogłoby okazać się dla nas dużym wyzwaniem. Jak już wspomniano, dobroczynne właściwości tej rośliny zostaną zachowane, nawet pomimo obróbki termicznej czy długotrwałego przechowywania. Dlatego doskonałym rozwiązaniem jest zakup lub samodzielne przygotowanie przetworów na bazie rokitnika m.in. dżemów, konfitur czy soków. Jego jagody sprawdzą się również jako składnik rozmaitych potraw (np. jako podstawa sosu do dań mięsnych) oraz deserów (np. aromatycznych ciast lub lekkich sorbetów).

Niemniej, w chorobach gorączkowych wywołanych przez wirusy i bakterie zaleca się stosowanie oleju rokitnikowego, który cechują się wysoką wchłanialnością. Aby wzmocnić swoją odporność, wystarczy pić kilkanaście jego kropel przed każdym z posiłków. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie naparów na bazie liści lub owoców rokitnika, które nie tylko wzmocnią organizm, ale i rozgrzeją nas w chłodniejsze miesiące. Można dodać do nich również inne składniki, które będą stanowić dodatkową ochronę przed przeziębieniem. Dla przykładu: do specjalnego dzbanka wystarczy wrzucić kawałek korzenia imbiru, łyżkę kurkumy, a także garść świeżych lub suszonych jagód rokitnika, a następnie całość zalać gorącą wodą. Po upływie około 15 minut możemy rozkoszować się przygotowanym naparem, do którego z uwagi na kwaskowy smak, warto dodać odrobiną miodu.

Jak widać, rokitnik może być przyjmowany w rozmaitych formach: od suszonych owoców, przez słodkie konfitury, po rozgrzewające napoje. Co ciekawe, wchodzi on również w skład wybranych produktów marki Verbena, stanowiących doskonałą alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. W asortymencie znajdziemy zarówno przepyszne cukierki, jak i pożywne ciasteczka z dodatkiem rokitnika. Pierwsze z nich zawierają naturalne ekstrakty z tej rośliny, a jednocześnie stanowią sporą dawkę witamin C i D, które wspierają naszą odporność. W ofercie znajdują się również zbożowe ciasteczka o smaku rokitnika z kawałkami pomarańczy i nasionami chia, które stanowią źródło cennych kwasów omega 3.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze