KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z CUKIERKAMI Z GŁOGIEM Z DODATKIEM PĘDÓW ŚWIERKU

Składniki:
cebula czerwona – 1 kg
czerwone wino – 0,5 l
porto – 0,2 l
ocet winny – 0,3 l
cukierki Głóg „Verbena” – 10 szt.
pędy świerku – 2 łyżki
sól – do smaku

Na samym początku obierz cebulę, pokrój ją w piórka i odłóż na kolejny etap.
Cukierki rozgnieć na desce za pomocą noża tak aby były dobrze pokruszone. Następnie umieść je w rondelku i podgrzej aż zaczną się powoli roztapiać. Teraz jest czas na wino, porto oraz ocet dodaj je do rondelka, aby rozpuścić cukierki. Gdy się rozpuszczą, gotowy płyn odłóż na bok. Ustaw na palniku patelnię i rozłóż na niej piórka z cebuli, równomiernie. Zalej ¾ wartości przygotowanego płynu i gotuj na małym ogniu aż cebula będzie mienić się na patelni. Dodaj pędy świerku do cebuli, oddadzą one swój leśny aromat oraz lekko cytrusowy posmak. Gdy płyn się zredukuje, dolej resztę i gotuj aż zredukuje się prawie do końca. Końcowa konfitura, nie może być za sucha, musi być lekko wilgotna. Na koniec dopraw odrobiną soli.

– maj to idealny moment na zbieranie iglaków (młode szyszki, pędy, pąki), pamiętaj tylko żeby nie zbierać ich z terenów chronionych.
– leśne zbiory, żeby zachowały swój aromat i świeżość, warto trzymać w zamrażalce.


Cebula będzie idealnie smakować z serami twardymi, pleśniowymi. Dobrze zgra się również z białymi szparagami i warzywami z grilla. Sprawdzi się również jako dodatek do zup krem oraz jako codzienny dodatek do jedzenia. Warto więc zrobić większą ilość i zatrzymać w słoiku. 

Komentarze