Chlebek lawendowy i tosty z kimchi

PRZEPIS NA CHLEB:
200g mąki chlebowej typ 750
100g mąki pszennej typ 500
100g semoliny (lub 50g mąki kukurydzianej + 50g grahamki)
2 jajka
25g miodu
50g miękkiego masła
10g soli
150g aktywnego zakwasu
8g drożdży instant
210g mleka
2 łyżki herbaty earl grey
25g cukierków lawendowych VERBENA

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
1. Zagotować mleko. Zaparzyć w nim herbatę i rozpuścić pokruszone cukierki. Przecedzić i ostudzić.
2. Wymieszać mąki.
3. W misce połączyć napar i zakwas. Dodać mąkę, jaja, drożdże i miód. Dokładnie połączyć. Wstępnie łyżką, następnie dokładnie ręką, aż nie będzie grudek. Autolizować 30 minut.
4. Dodać sól. Zacząć wyrabiać ciasto.
5. Dodać masło.
6. Dokładnie wyrobić. Najlepiej mikserem, można też ręcznie. Ciasto ma być gładkie, elastyczne. Przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno niemal podwoić objętość.
7. Podzielić ciasto na 12 kawałków (6 kawałków na jedną foremkę). Uformować kule lub wałeczki. Ułożyć w keksówce wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem.
8. Pomalować jajkiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
9. Przed upieczeniem jeszcze raz pomalować jajkiem.
10. Piec w temp. 180C, 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, następnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.

TOST Z SEREM CHEDDAR
2 szt. chleba z lawendą
50g kimchi
50g ser cheddar

Ukrój dwa kawałki chleba średniej wielkości. Przesmaruj zewnętrzne części masłem, obróć i na nie posmarowanej części dodaj ser a następnie kimchi. Złóż dwie kanapki, lekko ugniatając tak aby całość dobrze się trzymała. Tosta wyłóż na patelnię i ustaw małą temperaturę, smaż długo na małym ogniu. Dobrym wyjściem jest ustawienie czegoś cięższego na toście aby skórka była zrumieniona a ser w środku rozpuszczony. Gdy skórka po jednej stronie jest gotowa, obróć tost na drugą stronę i smaż do uzyskania podobnego efektu. Tak samo jak wcześniej, jeśli widzisz że skórka jest chrupiąca tost jest gotowy. Podawaj z ulubionym sosem. 

Komentarze