Lawenda i borówki – nowy smak

Lawenda wielu osobom kojarzy się tylko z zapachem – ze świecami, olejkami i odświeżaczami. Wiele osób zna ją tylko jako środek przeciwko molom. Niektórzy używają na co dzień kosmetyków, w których składzie znajduje się to niezwykle aromatyczne zioło. Ale lawenda jest rośliną niezwykłą. Dlaczego? Między innymi dlatego, że świetnie łączy się np. z borówkami. 

Lecznicza lawenda

Od dawna w roślinach interesują nas ich właściwości lecznicze i szukamy ich najciekawszych zastosowań. Może dlatego tak lubimy lawendę, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Ma całe mnóstwo cennych właściwości:

  • wpływa pobudzająco na krążenie,
  • wzmacnia system nerwowy,  
  • działa przeciwbólowo i uspokajająco,
  • pomaga w zaburzeniach trawienia – dzięki zawartości olejków lotnych potrafi załagodzić niestrawności i kolkę,  
  • przynosi ulgę w okresie depresji i w stanach lękowych,
  • działa bakteriostatycznie i żółciopędnie, dlatego ma pozytywny wpływ na wątrobę,
  • stosowana w kąpieli rozszerza naczynka włosowate i działa znieczulająco, regeneruje naskórek i działa przeciwtrądzikowo.

O tym, jak wykorzystać ją w kuchni nie będziemy się tym razem rozpisywać. Możecie przeczytać o tym już w dwóch innych artykułach na naszym blogu: Lawenda w kuchni – garść inspiracji oraz Nietypowy pomysły na lawendę

My połączyliśmy aromatyczną lawendę ze słodko-kwaskowymi borówkami i zrobiliśmy nasze nowe cukierki! 🙂 

Zdrowe borówki

Dlaczego borówki? Bo cenimy je nie tylko za smak, ale także za ich bogate składniki odżywcze. Tajemnica ich mocy tkwi we flawonoidach, dzięki którym borówki mają swoją ciemnoniebieską barwę. Flawonoidy wzmacniają układ odpornościowy, hamują krwawienia wewnętrzne, mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne i przeciwbólowe. Ponadto te małe, smaczne owoce zawierają żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk i witaminę K – pomagają więc wzmocnić koście i utrzymać ich strukturę oraz siłę. Borówki są także niezbędne w diecie osób, które powinny dbać o serce i utrzymywać ciśnienie krwi na zdrowym poziomie. Wszystko to dzięki błonnikowi, potasowi, kwasowi foliowemu, witaminom C i B6 oraz fitoskładnikom. Wiele badań wskazuje również na to, że duża zawartość antyoksydantów i antocyjanów w borówkach, sprawia że są one pomocne w profilaktyce nowotworowej. Ponadto borówki poprawiają pamięć, regulują trawienie i odmładzają skórę 🙂 Nie powinno więc nikogo już dziwić dlaczego lawendę połączyliśmy właśnie z borówkami.

Próbowaliście już naszego nowego smaku? 🙂

Redakcja Zakątka Verbeny

Komentarze