Moc niewielkich kwiatów – jakie właściwości ma lawenda?

Sięgające po horyzont fioletowe pola lawendy każdego roku przyciągają miliony turystów do Prowansji. Na szczęście w Polsce coraz częściej można natrafić na uprawy tych wyjątkowych kwiatów, ciesząc się tym samym nie tylko urokliwym widokiem, ale i niezwykłym zapachem. Jednak lawenda, poza pięknym wyglądem i niesamowitym aromatem, niesie ze sobą szereg zastosowań. Znane są jej właściwości uspokajające, choć znacznie rzadziej mówi się o dobroczynnym wpływie na funkcje poznawcze. Dlaczego warto stosować lawendę w kuchni i w aromaterapii?

Nie tylko piękny zapach – co kryje w sobie lawenda?

Lawenda lekarska jest rozgałęzionym półkrzewem pochodzącym najprawdopodobniej z Persji lub Wysp Kanaryjskich. W okresie od czerwca do sierpnia zachwyca widokiem niewielkich kwiatów o jasnofioletowym lub fioletowo-niebieskim ubarwieniu. Co istotne, lawenda jest źródłem wielu cennych składników, w tym: garbników, triterpenów, kumarynów, fitosteroli, antocyjanów, kwasów organicznych oraz soli mineralnych.

Dodatkowo za sprawą destylacji kwiatów parą wodną dochodzi do powstania olejku eterycznego, który znalazł szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. W jego składzie znajdziemy szereg składników o wszechstronnych właściwościach m.in. linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol oraz cukry i związki mineralne. Z tego względu olejek lawendowy wykorzystywany jest nie tylko w medycynie naturalnej, ale również kosmetyce (np. w pielęgnacji włosów, a także przesuszonej, podrażnionej i trądzikowej skóry). 

Mało znane właściwości lecznicze lawendy

Bardzo często w publikacjach poświęconych właściwościom lawendy, najwięcej uwagi poświęca się jej działaniu uspokajającemu. Olejek eteryczny na bazie jej kwiatów wykorzystuje się bowiem w stanach napięcia nerwowego oraz uczucia niepokoju. Lawenda lekarska wykazuje jednak znacznie szerszy wpływ na układ nerwowy, wspomagając np. zasypianie. Dodatkowo wykorzystuje się ją w łagodzeniu bólu (w tym migrenowego), a także w redukowaniu uczucia zmęczenia i znużenia.

Pomimo tego, że lawenda wpływa na nas rozluźniająco i odprężająco, nie przekłada się to na osłabienie naszej aktywności umysłowej czy spadek koncentracji. Co więcej, zawarte w niej substancje mają dobroczynny wpływ na nasze funkcje poznawcze. Dotyczy to przede wszystkim pamięci oraz koncentracji.

Do mniej znanych właściwości leczniczych lawendy należy również zaliczyć jej dobroczynny wpływ na jelita. Zawarte w kwiatach substancje hamują aktywność szkodliwych patogenów, w konsekwencji czego wspomagają prawidłową perystaltykę. Dodatkowo regulują mikrobiom jelit, a także zapobiegają rozwojowi chorobotwórczych bakterii.

Kiedy warto sięgać po lawendę?

Zarówno kwiaty lawendy, jak i olejek eteryczny na ich bazie znajdują szerokie zastosowanie. Warto pamiętać o właściwościach tej rośliny w okresie wzmożonego stresu i niepokoju np. w trakcie przygotowań do sesji czy egzaminów (powodzenia dla wszystkich tegorocznych maturzystów!). Napary czy produkty na bazie lawendy wpłyną na nas relaksująco, a przy tym będą wspierać funkcjonowanie naszej pamięci i poziom koncentracji.

Dodatkowo po lawendę powinny sięgać osoby, które mają problemy z zasypianiem i chronicznym uczuciem zmęczenia. Zaleca się ją również stosować w przypadku problemów trawiennych, kolki jelitowej, bólów brzucha czy wzdęciach. Nie należy również zapominać, że lawenda okaże się idealnym uzupełnieniem codziennej pielęgnacji włosów i skóry (zwłaszcza przy występowaniu trądziku lub po ukąszeniu owadów np. komarów).

Aromatyczne kwiaty znajdują również szerokie zastosowanie w kuchni, jako dodatek wykwintnych dań, słodkich deserów czy orzeźwiających lemoniad. Z kolei olejek eteryczny należy wykorzystywać w aromaterapii, która ukoi nasze nerwy i przyniesie ulgę w bólach głowy.

Warto również sięgać po produkty, które powstały na bazie lawendy. Znajdziemy je w ofercie marki Verbena w postaci aromatycznych cukierków z dodatkiem borówek, a także zbożowych ciasteczek z niacyną. Ich skład został wzbogacony o naturalne olejki i ekstrakty z lawendy, dzięki czemu zachwycają one wyjątkowym smakiem i dobroczynnym działaniem.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze