Orzeszki piniowe w kuchni. Poznaj ich kulinarne zastosowanie

kulinarne zastosowanie pinii

Orzeszki piniowe są dobrze znane tym, którzy gustują w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Wszystko to dlatego, że sosna pinia jest charakterystycznym elementem krajobrazu Włoch, Hiszpanii, Grecji czy też Cypru. Orzeszki cechuje ciekawy i dość specyficzny żywiczny smak, a co ważniejsze – mają liczne właściwości prozdrowotne.

Możemy z pełnym przekonaniem powiedzieć, że ten składnik to prawdziwa bomba minerałów i witamin, a do tego źródło łatwo przyswajalnego białka i jedno- oraz wielonienasyconych tłuszczów. Tym samym orzeszki piniowe są doskonałym źródłem energii, korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca oraz układ nerwowego, wzmacniają odporność, zwalczają wolne rodniki powodujące starzenie się komórek, a nawet poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Piniole (tak często są nazywane orzeszki piniowe) są też bogate w cynk, a ten zwiększa produkcję testosteronu i podnosi libido, co czyni z nich afrodyzjak.

Jak jeść orzeszki piniowe?

Można spożywać je na surowo, po obraniu ich z łusek. Można je też kupić w postaci solonej lub smażonej. Najsmaczniejsze są te prażone, bo pod wpływem ciepła wzmacnia się ich charakterystyczny zapach. Ale uwaga – piniole są bardzo kaloryczne. 100 gramów to około 700 kcal, dlatego traktując je jako przekąskę, trzeba pamiętać o rozsądnych ilościach.

Orzeszki piniowe w kuchni

Biorąc pod uwagę kaloryczność, dużo lepszym pomysłem będzie wykorzystywanie pinioli jako dodatku do różnych dań. Do czego dodać orzeszki piniowe? To przede wszystkim składnik słynnego włoskiego pesto. Klasyczne zielone pesto można zrobić samodzielnie, miksując lub ucierając w moździerzu świeżą bazylię, orzeszki piniowe, czosnek, oliwę z oliwek, starty parmezan i sok z cytryny. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Typowe zastosowanie orzeszków piniowych to także traktowanie ich jako dodatek do sałatek, sosów, a nawet ciast i deserów. Orzechy świetnie komponują się z czekoladą, doskonale pasują też do fig, awokado, mandarynek, granatów, melonów oraz truskawek. Można je też wykorzystać jako dodatek do mięsnych zapiekanek. Idealne połączenie smaków to również orzeszki piniowe i szynka parmeńska, ricotta lub łosoś.

Mając pod ręką orzeszki piniowe, można odważnie sięgać po niecodzienne przepisy. Figi zapiekane z kozim serem, ryba w cukinii z zielonym pesto czy tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami – to tylko kilka przykładów potraw, które można wyczarować dzięki pioniolom.

Chcąc wykorzystać orzeszki pinii, ale z pominięciem wymyślnych przepisów, można po prostu posypywać nimi dania z makaronu, co fenomenalnie podkreśli smak i aromat potraw. Warto pamiętać, by orzeszki przechowywać w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej szybko mogą się zepsuć.

Nie tylko kuchnia śródziemnomorska

Choć naturalnie piniole są najlepszym dodatkiem do składników charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej, to można też cieszyć się ich smakiem, tworząc zupełnie nowe połączenia. Ciekawą propozycją na zdrowe śniadanie jest kanapka z pełnoziarnistego chleba, serka wiejskiego i pesto z rukoli. Na szczęście gustując raczej w stekach wołowych i polędwiczkach wieprzowych niż w ravioli ze szpinakiem lub tagliatelle z chorizo i krewetkami, nie trzeba rezygnować ze spożywania zdrowych orzeszków piniowych. W tych daniach też świetnie się sprawdzają.

Piniole mają niezwykle szerokie zastosowanie, a ich dobroczynne właściwości zamknięto również w smacznych cukierkach z pinią marki Verbena. Warto zatem eksperymentować i wprowadzać je do codziennej diety na różne sposoby.

Komentarze