Orzeszki piniowe (piniole) i ich właściwości

orzechy pinii na drewnianej łyżce

Te niepozorne nasiona mają supermoc! Pioniole, bo o nich mowa, czyli nasiona sosny pinii, możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Co warto wiedzieć o tych orzeszkach? Jakimi właściwościami się cechują? I jak można wykorzystać ich dobroczynny wpływ? Właśnie o tym piszemy!

Co trzeba wiedzieć o orzeszkach pinii?

Czym są piniole? To nasiona sosny pinii, która rośnie głównie w północnej części basenu Morza Śródziemnego. Są drobne, o podłużnym kształcie, mają jasny kolor oraz delikatny, słodko-kwaśny smak, z wyczuwalną nutą sosnowego aromatu.

Znaleźć je można pomiędzy łuskami szyszek sosnowych, ale… nie wszystkich. Jedynie 20 gatunków sosen ma nasiona na tyle duże, by można było je spożyć. Orzeszki w zasadzie powinny być spożyte natychmiast po zebraniu – zawierają dużo oleju, który szybko jełczeje. Te, które znajdujesz w sklepach, są specjalnie przygotowane, co na szczęście nie wpływa na ich właściwości – orzeszki piniowe są zapakowane w wysokiej jakości opakowania typu doypack (bezpieczne, dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością). Dzięki temu są mocne oraz szczelne, a ich zawartość nie wietrzeje, na długo zachowując świeżość, aromat i cenne właściwości. Dodatkowo opakowania mają rozłożyste dno, co zapewnia swobodne utrzymywanie w pozycji stojącej i nieprzewracanie się.

No właśnie: co dobrego mogą dać Ci orzeszki pinii?

Jakie mają właściwości?

Piniole są bogatym źródłem energii, a także pobudzają syntezę białka oraz czerwonych krwinek, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Ponadto orzeszki piniowe:

  • wpływają na poprawę wzroku,
  • zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych,
  • zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych,
  • pomagają w stanach napięć nerwowych,
  • przyśpieszają regenerację organizmu.

Orzeszki piniowe mają również właściwości szczególnie pożądane przez osoby będące na diecie. Wpływają na przyspieszenie przemiany materii. Do tego zmniejszają apetyt: zawarty w orzeszkach piniowych kwas linolenowy może stanowić „naturalny kontroler apetytu”. Jednak aby tak zadziałał, piniole trzeba spożywać przed posiłkiem o najwyższej kaloryczności spośród wszystkich pokarmów przyjmowanych w ciągu dnia.

Brzmi jak superfood? Poznaj inne zalety pinioli!

Czy wiesz, że zjedzenie garści orzeszków piniowych zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na takie składniki jak: białko, magnez, cynk, kobalt, miedź i mangan, witamina E, witamina B1, witamina C, kwas linolenowy?

Orzeszki pinii – jak je wykorzystać?

Olej z pinii wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w… przemyśle kosmetycznym.Na przykład do produkcji perfum, maseczek, różnego rodzaju kremów czy szamponów. Zawarte w oleju kwasy tłuszczowe oraz witamina E pomagają zregenerować skórę i zapewnić jej odpowiednie nawilżenie. Do tego olej piniowy odmładza cerę oraz niweluje zmarszczki. Może być nawet składnikiem past do zębów – jego działanie łagodzące i regenerujące pomaga zachować zdrowe dziąsła.

Orzeszki piniowe z powodzeniem wykorzystuje się też w kuchni, przetworzone na olej tłoczony na zimno. Taki olej ma jasnożółty, bursztynowy kolor i, czego się można spodziewać, charakterystyczny aromat sosny.

Pinie nadają się także na składnik łakoci, na przykład cukierków takich jak ziołowe cukierki z pinią od Verbeny.

Komentarze