5 inspirujących sposobów na wykorzystanie żurawiny

Owoce żurawiny na drewnianej łyżce

Zawarte w żurawinie właściwości czynią z niej jedną z najbardziej prozdrowotnych roślin. Dowiedz się, dlaczego warto po nią sięgać oraz jak ją wykorzystać!

Zarówno w celach kulinarnych, pielęgnacyjnych, jak i leczniczych wykorzystuje się dwa gatunki owoców: żurawinę wielkoowocową i żurawinę błotną. Oba gatunki można śmiało uprawiać w ogrodzie. Świeże owoce w diecie pojawiają się rzadko, bo naturalne kwasy nadają im cierpki, kwaśny smak. Niemniej jednak warto pamiętać, że owoce żurawiny mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i oczyszczające organizm z toksyn. Tym samym żurawina jest świetnym składnikiem diety odchudzającej, doskonale sprawdza się w leczeniu schorzeń układu moczowego oraz w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. W dodatku żurawina pomaga utrzymać odpowiedni poziom dobrego cholesterolu, podnosi odporność organizmu i działa przeciwzapalnie.

Tak naprawdę żurawina znajduje w kuchni szerokie zastosowanie, a jej właściwości sprawiają, że jest cenionym składnikiem także w kosmetyce i w medycynie. Dlatego warto po nią sięgać jak najczęściej.

Żurawina – co z niej zrobić?

Wiedząc, że w żurawinie znajduje się dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E), minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod, żelazo) i przeciwutleniaczy, trudno nie wykorzystać jej w codziennej diecie. Jak jeść żurawinę? Okazuje się, że można wykorzystywać świeże i suszone owoce oraz ich przetwory.

Doskonała przekąska

Suszona żurawina doskonale sprawdza się jako zamiennik rodzynek i innych suszonych owoców oraz słodyczy, a przy tym jest również zdrową i niskokaloryczną przekąską. Można wykorzystać ją jako dodatek do owsianki, sałatek, koktajli czy jako składnik ciasteczek, babeczek, a nawet pieczywa. Sałatka z żurawiną, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem gorgonzola? Pycha!

Dodatek do mięs

Charakterystyczny smak żurawiny sprawia, że doskonale współgra ona z pieczonym mięsem. Konfitura z tych owoców jest wykwintnym dodatkiem do schabu lub karkówki, choć można ją też podawać do dań z drobiu i jagnięciny. Do przygotowania wyśmienitej konfitury, oprócz świeżej żurawiny, potrzebujemy wyłącznie trochę cukru i wody.

Żurawina w płynie

Co jeszcze można zrobić z żurawiny? Soki i syropy! Warto włączyć je do swojej diety, gdyż pomagają niszczyć częstą przyczynę choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, czyli bakterie Helicobacter pylori. Z sokiem z żurawiny powinny się też zaprzyjaźnić osoby cierpiące na choroby układu moczowego.

Gotowe produkty

Zdrową żurawinę można również znaleźć w gotowych produktach. Warto wybierać herbaty owocowe z tym składnikiem lub sięgnąć po ciasteczka Verbena, które idealnie sprawdzą się jako lekka i smaczna przekąska, a ich zgrabne opakowanie z pewnością zmieści się do plecaka czy torebki.

Kosmetyki z żurawiną

Czy żurawina nadaje się tylko do jedzenia? Zdecydowanie nie! Ma też właściwości pielęgnacyjne, a do tego jest źródłem przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się komórek organizmu. Ponadto stosowanie kosmetyków zawierających w składzie wyciąg z żurawiny pozwala rozjaśnić, odmłodzić i odświeżyć cerę. Antybakteryjne właściwości owocu pomagają również zwalczać trądzik, a żurawina zawarta w kosmetykach reguluje pH skóry i jest prawdziwym sojusznikiem w walce z przebarwieniami.

Komentarze