Smaczne sposoby na jabłka

Niewiele jest owoców, które tak jak jabłka można dostać przez cały rok i zawsze będą smakować równie dobrze. Jesień to jabłkowy sezon i idealny czas, aby przygotować przetwory na zimę. Jest jednak wiele pomysłów na to, jak podawać jabłka na wiele sposobów przez cały rok. Fani na naszym profilu na Facebooku w cyklicznym codwutygodniowym #wyzwaniuVerbeny podali nam kilka ciekawych przepisów i dzielimy się nimi z Wami poniżej.

Anna – ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy ma zastosowanie lecznicze i kosmetyczne (jest świetny jako tonik). Dwa kilogramy owoców należy pokroić i włożyć do dużego słoja. Dwa litry wody i 6 łyżek cukru gotujemy i studzimy. Jabłka w słoju należy zalać przestudzonym syropem tak, aby owoce były zanurzone a słoik przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe, zacienione miejsce. Codziennie należy wszystko przemieszać. Ocet robi się około 4-5 tygodni. Kiedy przestanie się pienić, należy przecedzić sok i zlać do butelek, przechowywać w lodówce. Picie takiego octu rozrobionego z wodą pomaga na pęcherz, pozbycie się kilogramów i kaszel. Najlepiej na szklankę wody wlać łyżeczkę octu i wypić to na 3 razy w ciągu dnia.

Adrian – omlet z musem jabłkowym

Składniki: 2 jajka, ok. 50 ml mleka, szczypta cynamonu oraz odrobina oliwy do smażenia. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i szczyptę cynamonu. Po wymieszaniu składników, masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z jednej i drugiej strony na złotobrązowy kolor. Na wierzch przygotowanego omleta, należy polać odrobinę jogurtu naturalnego i położyć mus jabłkowy. Aby go przygotować należy obrać i pokroić jabłko, następnie dusić je w niewielkim garnku pod przykryciem, aż zmięknie. Na koniec przyprawiamy szczyptą cynamonu i wanilii i dokładnie miksujemy.

Tomasz – jabłka pieczone

Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy gniazda z nasionami – tak aby jabłko zostało w całości. Do dołka po gnieździe nasiennym wlewamy odrobinę miodu i wsypujemy szczyptę cynamonu. Jabłka należy ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika ustawionego na około 170 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu jabłka są gotowe do podania.

Agnieszka – kiszone jabłka

Jabłko kroję w większą kostkę i zalewam je w słoiku zalewą jak do ogórków kiszonych – ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, można też dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków. Po 2 tygodniach jabłka są gotowe. Kiszenie wydobywa słodycz jabłka, przełamuje ją odrobina soli. Są pyszne.

Anna – jabłka pod kruszonką

Kilka jabłek, koniecznie kwaśnych obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy w keksówce albo tortownicy i na wierzch sypiemy kruszonkę robioną z masła, mąki, cukru, cynamonu i imbiru. Wstawiamy blaszkę na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i czekamy aż kruszonka się zarumieni. Pyszne na ciepło i na zimno. Zamiast cukru można dodać miodu a zamiast masła – olej kokosowy.

Który przepis wypróbujecie?

Redakcja Zakątka Verbeny

 

Komentarze