Zielone warzywa – skarbnica witamin

Wiosna! Wszystko wkoło budzi się do życia. To idealny czas na porządki w ogródkach i w naszych domach. To także dobry moment, aby zadbać o swoje ciało i przyjrzeć się swojej diecie. Zwłaszcza, że zaczyna się sezon na nowalijki i zielone warzywa. Polecamy je szczególnie! Dlaczego? Przeczytajcie 🙂

Dlaczego zielone warzywa?

Zielone warzywa znane są głównie ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Sulforafan w nich zawarty pobudza produkcję enzymów w wątrobie, które pomagają usuwać związki rakotwórcze. Ponadto pomaga uaktywnić w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników. Bogactwem zielonych warzyw jest jednak przede wszystkim chlorofil. To właśnie jemu zawdzięczają swoją barwę, a najwięcej można znaleźć go w warzywach liściastych – w sałatach lub botwince. Dlaczego warto sięgać po zieleninę? Zawarty w niej chlorofil:

  • chroni przed stanami zapalnymi,
  • działa oczyszczająco i detoksykująco,
  • uczestniczy w syntezie witamin A, E i K,
  • pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit,
  • korzystnie wpływa na cały układ immunologiczny organizmu,
  • wspomaga gojenie ran, zwiększając krzepliwość krwi.

Zielone warzywa mogą czasem nas zaskoczyć. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, ile witamin i minerałów zawierają.

Brokuły

Są bogactwem witamin A, B1, B2 oraz C, a tej ostatniej mają nawet więcej niż cytrusy. Mają również dużo fosforu, wapnia, magnezu i żelaza, więc ich spożywanie wzmocni nasz układ odpornościowy i kości oraz pomoże przy regeneracji tkanek.

Szpinak

Dzięki dużej zawartości żelaza i kwasu foliowego, doskonale sprawdza się w leczeniu anemii. Do swojej diety powinny go włączyć również osoby chorujące na nadciśnienie oraz mające problemy z trzustką. Pomaga bowiem regulować odkładanie tłuszczu w organizmie i odciąża serce. Szpinak jednak hamuje także wchłanianie wapnia, dlatego powinni uważać na niego ci, którzy chorują na nerki, żołądek, reumatyzm i artretyzm.

Karczochy 

Nie każdy je lubi, ale często wynika to z tego, że nie wszyscy mają pomysł na ich podanie. Warto jednak po nie sięgać, bo zawarte w nich witamina C oraz te z grupy B korzystnie wpływają na obniżenie złego cholesterolu i odtruwanie organizmu. Pomogą pozbyć się zgagi, nudności i bólu brzucha.

Ogórek 

To bardzo niskokaloryczne zielone warzywo. Składa się głównie z wody, dlatego pomaga świetnie nawodnić organizm i jednocześnie wspomaga jego oczyszczanie. Polecany jest więc osobom, które chciałby zrzucić zbędne kilogramy oraz tym, które mają problemy z nerkami i wątrobą. Co ważne, ogórek zawiera kwas askorbinowy, który zabija witaminę C jeśli połączymy ogórka z innym warzywem bogatym w tę witaminę. Dlatego nie łączmy go m.in. z pomidorem.

Groszek zielony

Najczęściej jest dodatkiem do potraw, a jest warzywem lekkostrawnym, polecanym przy chorobach układu pokarmowego. To także źródło beta-karotenu i białka, kwasu foliowego, a także m.in. żelaza, sodu, potasu i magnezu.

Szparagi

Są bardzo pożywne, bo zawierają dużo białka, ale jednocześnie są niskokaloryczne. To cenne źródło witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Mają również mnóstwo żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Te zielone warzywa (choć są i białe szparagi) nie obciążają nerek ani wątroby. Choć jeśli ma się problemy z nerkami lub dnę moczanową, to szparagów należy unikać ze względu na zawarte w nich związki purynowe. Mało za to w nich sodu, więc mogą się nimi objadać osoby z nadciśnieniem. Dzięki zawartości błonnika pomagają poprawić pracę układu pokarmowego.

 

A co ze szczypiorkiem, koperkiem, sałatą czy natką pietruszki? Trzeba je jeść i korzystać z ich właściwości zdrowotnych: bakteriobójczych i oczyszczających. Oczywiście najlepiej mieć te z własnego ogródka. Jeśli jednak zakupy robimy na targu albo w ulubionym warzywniaku, to korzystajmy z dobrodziejstw zielonych warzyw jak najczęściej.  

Redakcja Zakątka Verbeny

 

Komentarze