Detoks – oczyszczamy organizm

Mamy w końcu wiosnę! 🙂 To świetny moment na zrobienie porządków nie tylko w domach i ogródkach, ale przede wszystkim w naszym… ciele. Pozimowy detoks będzie tutaj bardzo wskazany. Podpowiemy, jak przeprowadzić go w 3 krokach – bez szwanku dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Krok pierwszy – odstawiamy kawę

Tak tak, wiemy że dla wielu z Was to ulubiony napój o poranku, ale warto przemęczyć się te kilka dni. Dlaczego? Dlatego, że kawa zakwasza organizm i wypłukuje magnez. Nam natomiast zależy na tym, aby wiosną dać naszemu organizmowi zastrzyk energii, witamin i cennych pierwiastków. Zamiast kawy najlepiej sięgnąć po napary ziołowe i wodę z cytryną. Różnego rodzaju warzywne koktajle dodadzą nam natomiast sił i energii do zmagania się z codziennymi obowiązkami.

Krok drugi – ograniczamy cukier i sól

Cukru jest wystarczająco dużo w wielu różnych produktach, więc można zrezygnować ze słodzenia napojów.  Słodycze natomiast odstawiamy zupełnie – chociaż na te kilka, kilkanaście dni. Zobaczycie, że po pierwszych 3 dniach przestaniecie odczuwać potrzebę sięgania po nie. Nagle cukier okaże się niepotrzebny, a zamiast batonika chętniej będziecie chrupać jabłko. A sól? Aby przeprowadzić detoks organizmu należy ją wyeliminować. Jej nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie i znacznie pogarsza przemianę materii. Zastąp ją ziołami – polecamy lubczyk – będzie i zdrowiej i smaczniej.

Krok trzeci – jemy surowe warzywa

Nie bez powodu wszyscy dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia zachęcają, aby do każdego posiłku jeść surowe warzywa. Można je jeść do woli i nawet w największych ilościach nie zaszkodzą naszej wadze i obwodom ciała. Podczas wiosennego detoksu są bardzo wskazane, bo poprawiają pracę układu trawiennego. To niezwykle ważne po okresie, kiedy sięgaliśmy po gorące, smażone, często tłuste potrawy. Dajmy naszemu organizmowi trochę odetchnąć i pozwólmy mu oczyścić się po sytych miesiącach. Potrzebujemy teraz potraw lekkich, dodających nam energii i witamin.

Warzywny detoks

Jeśli pamiętasz o surowych warzywach, ale nie wyobrażasz sobie, żeby dodawać je do każdego posiłku, to zamień je na koktajle 🙂 Zamiast śniadania wypij warzywne smoothie. Możesz je pić tak długo, jak tylko masz na to ochotę. Jednak jeśli chcesz przeprowadzić warzywny detoks jedno- lub trzydniowy, to trzymaj się określonego planu. Dzień zacznij od gorącej wody z cytryną ze szczyptą kurkumy i imbirem. Na śniadanie przygotuj koktajl – w dwóch wersjach. Może być z obranego pomidora i ogórka z odrobiną chilli i soli morskiej. Możesz również zrobic go z jabłka, szpinaku, ogórka i selera naciowego z wodą. Na obiad zupa krem z zielonych warzyw – koper włoski, łodygi selera naciowego, koperek, mnóstwo ziół i ziemniak, aby krem fajnie się nam zagęścił. Doprawiamy olejem lnianym i szczyptą soli oraz chilli. Kolejnym posiłkiem niech będzie sałatka z zielonych liści – szpinak, różnego rodzaju sałaty, do tege pestki dyni lub słonecznika, zioła, oliwa i amarantus lub soczewica. A dzień zakończ duszonymi warzywami. Tu może to być też marchewka lub inne warzywa korzeniowe, oliwa, przyprawy i prażone pestki dyni lub słonecznik.

Już jeden dzień warzywnego detoksu przyniesie rezultaty. Jeśli jednak starczy nam sił i samozaparcia, przedłużmy taką oczyszczającą dietę na kolejne 2-3 dni. Będzie nam lekko, pozbędziemy się toksyn z organizmu i z energią powitamy wiosnę 🙂 

Po więcej inspiracji zapraszamy na nasz profil na Facebooku

Redakcja Zakątka Verbeny

Komentarze