Sosnowe szyszki – przepis

Szyszki pamiętam jeszcze ze sklepiku szkolnego; sentymentalny powrót do dzieciństwa. Wersja z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym, to na pewno zdrowszy wariant, który z łatwością możecie wykonać we własnym domu.

cukierki Pinia „Verbena” – 6 szt.
masło orzechowe – 40g (2 łyżki)
mleko kokosowe – 60g
cytryna – 1 szt. (skórka)
ryż preparowany – 50g

Cukierki posiekaj, następnie umieść w jednym rondelku wraz z mlekiem kokosowym. Doprowadź do gotowania, tak aby cukierki dokładnie się rozpuściły. Gdy będą już rozpuszczone, ostudź masę i dodaj masło orzechowe. Zetrzyj na tarce odrobinę skórki z cytryny, tak aby cała masa nabrała wyrazistego smaku. Przełóż masę do miski, partiami dodawaj ryż preparowany. Mieszaj aż wszystko idealnie się połączy. Formuj szyszki dwiema łyżkami, w formie „łezek”. Odkładaj gotowe na talerz z papierem do pieczenia. Gotowe!

Komentarze