Dlaczego warto jeść jagody? Za te właściwości kochamy borówki!

Borówki w naczyniu na drewnianym blacie

Jagody, czyli czarne borówki, od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Za co je cenimy? Poznaj właściwości tych niezwykłych owoców!

W okresie letnim nie mają sobie równych! Należą do produktów niskocukrowych, więc zajadać się nimi mogą nawet osoby chore na cukrzycę, a także osoby będące na diecie ketogenicznej. Co warto wiedzieć o jagodach?

Właściwości borówek amerykańskich

Borówki bogate są w prozdrowotne właściwości. Ze względu na zawarty w nich sok z jagód, który wiąże toksyny bakteryjne i sole metali ciężkich, mają działanie odtruwające. Korzystnie wpływają również na układ pokarmowy zaatakowany przez biegunkę – ściągają błonę śluzową jelita, hamując w ten sposób przenikanie do jego światła wody, która rozrzedza treść pokarmową.

Jagody mają także działanie zbliżone do antybiotyku. Ich bakteriobójcze właściwości stanowią remedium w walce z bakteriami E. coli czy infekcjami przewodu moczowego. Borówka w swoim składzie ma antocyjany, czyli związki chemiczne wspomagające kondycję wzroku, oraz luteinę, która chroni gałkę oczną i skupione w jej obszarze nerwy przed uszkodzeniem. Należy pamiętać, że antocyjany to silne przeciwutleniacze, neutralizujące działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój nowotworów. Wzmacniają naczynia włosowate oraz usprawniają funkcjonowanie układu krążenia. Przez wzgląd na obecność witamin z grupy B, jagody mają bardzo korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Wspomagają jego funkcjonowanie i łagodzą skutki stresu.

Wpływ jagód na zdrowie

Na co są dobre jagody i jakie dolegliwości można zwalczyć dzięki ich spożywaniu? Okazuje się, że wpływ borówek na zdrowie jest niebagatelny. Niszczą pasożyty jelitowe u dzieci, a obecne w owocach garbniki działają porażająco na owsiki oraz glisty. Borówka przeciwdziała także anemii – zawarta w jej składzie mirtylina jest przeciwutleniaczem z rodziny antocyjanów, który uelastycznia naczynia krwionośne i razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.

Bogactwo witamin, czyli co zawierają jagody?

Paczka ciasteczek verbena

Owoce borówek zawierają witaminę C, witaminy z grupy B (B1, B2, PP), a także niewielkie ilości beta-karotenu. Wśród minerałów w jagodach znajdziemy także potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo oraz mangan. O czarnych borówkach można powiedzieć, że pozwalają zachować urodę na długo. Dlaczego? Zawarta w owocach witamina C korzystnie wpływa na cerę. Ma działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę, a ponadto:

  • działanie przeciwutleniające – co z kolei przyczynia się do poprawy wyglądu skóry;
  • działanie ściągające – zawarte w borówkach składniki powodują obkurczanie się uszkodzonych warstw komórek skóry oraz błon śluzowych, w efekcie zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych skóry.

Borówki – niewiele kalorii i żadnych wyrzutów sumienia!

Owoce borówek zaliczane są do niskokalorycznych, dlatego też stanowią idealną przekąskę dla osób dbających o figurę. Mimo że zawierają dużo węglowodanów, to jedzone z umiarem pomagają w pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Borówki można dodawać do koktajli, deserów czy ciast. Smaczną przekąską, którą warto mieć pod ręką, są ciasteczka Verbena o smaku lawendy z kawałkami borówek. Idealnie sprawdzą się w pracy czy w podróży jako zamiennik niezdrowych słodkości.

Komentarze