Wraz z nadejściem lata rozpoczyna się sezon na rozmaite owoce, które mogą stanowić bazę dla przepysznych i zdrowych deserów. Świeże maliny, borówki czy truskawki doskonale sprawdzą się w połączeniu z lekkim, a zarazem pożywnym puddingiem chia. Zwłaszcza że nasiona szałwii hiszpańskiej słyną z wysokiej zawartości witamin, minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. W rezultacie te małe, brązowo-czarne ziarenka wyróżniają się dobroczynnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. W jaki sposób przygotować zdrowe desery chia z dodatkiem sezonowych owoców?
Duża dawka błonnika oraz cennych kwasów omega-3 i omega-6
Od kilku lat nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczane są do tzw. kategorii superfood, czyli nieprzetworzonych i bogatych w składniki odżywcze produktów. Miano to zawdzięczają przede wszystkim wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, które pełnią wiele ważnych funkcji biologicznych w naszym organizmie. Wśród nich z pewnością należy wymienić: wspomaganie układu nerwowego i pracy mózgu, obniżenie poziomu złego cholesterolu, normalizację ciśnienia tętniczego, a także zapobieganie chorobom serca.
Ponadto, w tych małych ziarenkach kryje się spora dawka błonnika, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i pobudza perystaltykę jelit. Dodatkowo jego spożycie powoduje długotrwałe uczucie sytości, dlatego nasiona chia polecane są w trakcie odchudzania. Włączając je do codziennego jadłospisu, dostarczamy do organizmu wiele cennych składników mineralnych, m.in. mangan, selen, fosfor, magnez i wapń. Ponadto, stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają produkcję wolnych rodników, a tym samym chronią nas przed różnego rodzaju chorobami i niekorzystnymi zmianami.
Pudding chia z musem truskawkowym i płatkami migdałów
Przygotowanie puddingu na bazie nasion chia nie wymaga od nas dużych nakładów czasu, a jednocześnie pozwala dostarczyć do organizmu drogocenne składniki odżywcze. Jak przygotować taki zdrowy deser? Jednym z możliwych wariantów jest połączenie go z musem ze świeżych truskawek.
Składniki:
- 6 łyżeczek nasion chia,
- 200 ml mleka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 200 g świeżych truskawek,
- kilka ciasteczek Verbena o ulubionym smaku,
- płatki migdałów do dekoracji.
Łączymy nasiona chia z mlekiem i całość dokładnie mieszamy, tak aby ziarenka równomiernie się rozłożyły. Następnie odstawiamy naczynie do lodówki i pozostawiamy do całkowitego napęcznienia (najlepiej przez całą noc). Oczyszczone truskawki miksujemy na jednolitą masę, z kolei nasiona chia łączymy z jogurtem naturalnym, aby uzyskać gęsty, gładki pudding. W międzyczasie możemy delikatnie uprażyć płatki migdałów na patelni i przygotować naczynia do deserów (np. szklanki lub pucharki). Na ich dnie umieszczamy przygotowany pudding, z kolei na wierzch wylewamy mus z truskawek. Całość dekorujemy płatkami migdałów i zbożowymi ciasteczkami.
Malinowy deser chia z ciasteczkową kruszonką
W okresie letnim na naszych stołach nie powinno zabraknąć malin, których słodki smak doskonale współgra z delikatnym puddingiem chia. Tak przygotowany deser wpisze się w gusta zarówno małych, jak i dorosłych smakoszy.
Składniki:
- 6 łyżeczek nasion chia,
- 200 ml mleka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 150 g świeżych malin,
- kilka listków świeżej mięty,
- 90 g ciasteczek Verbena o smaku rokitnika i pomarańczy.
Pudding chia przygotowujemy zgodnie z zaleceniami zawartymi w poprzednim przepisie. Namoczone nasiona wraz z jogurtem przelewamy do szklanek lub pucharków, a następnie za pomocą drewnianego tłuczka lub dłoni rozdrabniamy ciasteczka, którymi przykrywamy warstwę puddingu. Na wierzchu układamy świeże maliny i dekorujemy deser listkami mięty.
Pudding chia z borówkami i masłem orzechowym
Nasiona szałwii hiszpańskiej to idealna propozycja dla miłośników aktywności fizycznej. Przemawia za tym nie tylko obecność błonnika, ale i niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość antyoksydantów. Dodatkowo nasiona chia odznaczają się właściwościami hydrofilowymi, dzięki czemu skutecznie nawadniają organizm. Miłośnikom sportu powinna przypaść do gustu wersja deseru z borówkami amerykańskimi i masłem orzechowym.
Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego,
- 6 łyżeczek nasion chia,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1 banan,
- 150 g świeżych borówek amerykańskich,
- kilka ulubionych ciasteczek Verbena do dekoracji.
Wszystkie składniki, poza borówkami i ciasteczkami, starannie blendujemy. Uzyskaną masę przelewamy do szklanek, pozostawiając miejsce na wierzchnią warstwę deseru. Następnie naczynia umieszczamy na noc w lodówce. Po wyciągnięciu deseru na górnej warstwie układamy świeże borówki i całość dekorujemy ciasteczkami.
![](https://www.zakatekverbeny.pl/wp-content/uploads/2020/10/Verbena-Ciasteczka-rokitnik-i-pomarańcza-90g-jednostkowe-943x1024.png)
Nasiona chia znane są od wieków ze swojego dobroczynnego wpływu na zdrowie. Co więcej, stanowią doskonałą bazę dla przepysznych deserów, którymi można śmiało zastąpić tradycyjne słodycze. Znajdziemy je także w składzie ciasteczek marki Verbena o smaku rokitnika z kawałkami pomarańczy. Sprawdzą się one doskonale zarówno jako dodatek do zdrowych puddingów, jak i w formie samodzielnej przekąski do pracy czy szkoły.
Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.