Rokitnik – owoc przyszłości

Zbigniew T. Nowak – znawca roślin leczniczych, autor 70 książek i 1500 artykułów prasowych, częsty gość Pytania na Śniadanie.

Owoce rokitnika w zawrotnym tempie podbijają dziś świat. Przypisuje się im mnóstwo zalet prozdrowotnych, co jest podparte wiarygodnymi wynikami badań naukowych. Warto po nie sięgać, i to w różnych postaciach, bo potrafią zagwarantować człowiekowi zdrowie do późnych lat życia.

Krzew, który zdobi i leczy

Rokitnik zwyczajny Hippophaë rhamnoides to dekoracyjny krzew zazwyczaj osiągający  wysokość 4-6 m, ale bywa że i 10 m.  Jego liście są równowąskolancetowate, o długości około 8 cm. Ich zabarwienie jest od wierzchniej strony szarozielonopopielate, a od spodniej – srebrzystobiałe. Rokitnik to roślina dwupienna, co oznacza, że na osobnych egzemplarzach pojawiają się kwiaty żeńskie, a na osobnych  męskie. U schyłku lata na krzewach zaczynają dojrzewać owoce – zazwyczaj owalne, rzadziej kuliste z pestką w środku. Mają kolor ciemnopomarańczowy i bardzo gęsto oblepiają gałązki (stąd nazwa oblepicha). Pozostają na krzewach także w zimie.

Owoce  są pełne witamin

Owoce rokitnika można zbierać w zasadzie od września aż do zimy. Zrywanie niezmrożonych owoców tego krzewu wcale nie jest takie łatwe, ale z biegiem lat czynność tę udoskonalono i chociażby mieszkańcy Syberii radzą sobie z tym wyjątkowo dobrze. Gdyby ktoś próbował zrywać je ręcznie, bez żadnych narzędzi, to szybko pękają, zanim odpadną od gałązki. Z owoców tych można robić bardzo zdrowe i oryginalne w smaku przetwory, można też je suszyć i robić z nich herbatki lub dodawać np. do słodkich wypieków.

Rokitnik zwyczajny, fot. Zbigniew T. Nowak

Owoce rokitnika mogą zawierać nawet 14 witamin. Pod względem bogactwa witaminy C, wśród wszystkich owoców dzikich, jego owoce ustępują tylko róży. Przeciętnie stwierdza się  jej w nich od 120 do 315 mg w 100 g. Istnieją też odmiany wyhodowane i uprawiane na Ałtaju czy Chinach, które mogą zawierać tej witaminy nawet do 1400 mg  lub 2500 mg w 100 g. Znajdujemy w nich także witaminę E i z grupy B, np. B1, B2, B3 ( inaczej PP), a nawet, według niektórych źródeł – B12 (rzadkość w roślinach!). Ponadto odkryto w tych owocach dużo kwasu foliowego oraz witaminy P (rutyny). Dostarczają nam jeszcze cennego beta-karotenu oraz witaminy K. Owoce tego krzewu  słyną również z bogactwa biopierwiastków, np. magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, cynku itd. Nie zapominajmy, że rokitnik to skarbnica wielu aktywnych  polifenoli – bardzo cenionych w medycynie związków leczniczych.

Zdrowie z owoców rokitnika

Po przetwory i leki z owoców rokitnika najczęściej sięga się, kiedy pojawia się problem chorobami spowodowanymi przeziębieniem, co zawdzięczać należy przede wszystkim bogactwu witaminy C, ale nie tylko. Posiadają także zdolność niszczenia wirusów, np. grypy, o czym piszę obszernie w mojej książce „Apteka natury ma leki na wirusy!”. Potwierdzają to wyniki wiarygodnych testów medycznych.  Przetwory i herbatki z owoców rokitnika to stary środek poprawiający samopoczucie i zdrowienie po przebytych  chorobach infekcyjnych. Zaleca się je z  powodzeniem osobom wyniszczonym długimi chorobami oraz po zastosowaniu antybiotyków jako środek  skutecznie regenerujący organizm.

Według najnowszych źródeł  przetwory i inne specyfiki z owoców rokitnika, zapobiegają i leczą nowotwory, bowiem zawierają mnóstwo związków o potwierdzonym działaniu przeciwrakowym. Są wprost nieocenione po przebytych zabiegach radio- i chemioterapii.  Opóźniają również proces starzenia się organizmu oraz tworzenia się w naczyniach krwionośnych zmian miażdżycowych. Skutecznie  bronią przed zawałem serca czy udarem mózgu. Są zalecane dla osób ciężko pracujących – także w szkodliwych warunkach (np. hutnicy, górnicy). Pomagają skutecznie odtruć organizm. Regularna kuracja przetworami czy też herbatkami z owoców rokitnika pomaga  łatwiej  odzyskać równowagę psychiczną po długotrwałym stresie i przeżyciach psychicznych. Przywraca też siły witalne. To lek dla ludzi zmagającymi się z degeneracją plamki żółtej (AMD). Rokitnik posiada jeszcze działanie bakteriobójcze. Słowem  – to znakomity środek dla współczesnego człowieka.

Autor tekstu: Zbigniew T. Nowak 

Słowo od Verbeny

Zastanawiasz się, jak włączyć rokitnik do swojej diety? Poza przetworami i suplementami z jego dodatkiem możesz także postawić na przepyszne przekąski, takie jak ciasteczka marki Verbena. Propozycja ta została wzbogacona o kawałki pomarańczy, co przekłada się korzystnie nie tylko na jej walory smakowe, ale również na właściwości prozdrowotne. Co więcej, za sprawą obecności nasion Chia w składzie, ciasteczka są źródłem cennych kwasów tłuszczowych Omega-3, które słyną ze swego pozytywnego wpływu na działanie układu oddechowego i poprawę koncentracji. Dodatkowo przyczyniają się także do prawidłowego funkcjonowania serca i mózgu. Ciasteczka z dodatkiem rokitnika i kawałków pomarańczy to pożywna przekąska, w której nie znajdziesz oleju palmowego czy sztucznych barwników. Śmiało można nimi więc częstować zarówno dorosłych, jak i dzieci!

Komentarze