Jesienne herbaty, które możesz przygotować domowym sposobem

filiżanka parzonej melisy

Za oknem szaleje jesienna plucha, a jedyne, na co masz ochotę, to zawinąć się w ciepły koc i nabrać sił na coraz chłodniejsze dni. Najlepszym towarzyszem na ten czas będzie kubek gorącego napoju! Sprawdź, jak w zaciszu domowym przyrządzić zdrową i pyszną herbatę.

Poniżej przedstawiamy przepisy na nietypowe jesienne herbaty, które nie tylko Cię rozgrzeją, ale też wspomogą Twój organizm.

Jesienna herbata malinowa z imbirem

Świetną propozycją na jesień jest malinowa herbata z imbirem. Zawarte w malinach witaminy i minerały przygotują Twój organizm na chłodne dni. Herbata z malin nie tylko rozgrzeje, ale pomoże również zwalczyć podwyższoną temperaturę.

Aby przełamać słodycz malin, a do tego wzmocnić zdrowotne właściwości napoju, wykorzystaj korzeń imbiru. Do jesiennej herbaty warto dodać go nie tylko ze względu na smak – imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, łagodzących kaszel i rozgrzewających.

Jak przygotować herbatę? To nic trudnego! Gotową miksturę z owoców malin zalej wrzątkiem. Następnie do szklanki gorącego zaparzonego naparu dodaj zsiekany lub drobno pokrojony imbir. Pamiętaj, że to przyprawa o ostrym i wyrazistym aromacie, dlatego jeśli dodasz jej za dużo, zdominuje smak Twojej herbaty.

Masala chai

Dla wielbicieli nietypowych smaków ciekawą propozycją będzie masala czaj, czyli indyjskie połączenie herbaty, mleka i aromatycznych przypraw. Napój ten nie tylko doskonale rozgrzeje, ale też doda energii, a ta, zwłaszcza jesienią, może okazać się niezwykle potrzebna. Twój organizm będzie wdzięczny za taką miksturę!

Jak przygotować indyjską herbatę?

  1. Zagotuj w garnuszku około 150 ml mleka i 150 ml wody.
  2. Następnie dodaj przyprawy – pół łyżeczki cynamonu, odrobinę kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Możesz dodać też goździki lub anyż.
  3. Mleko z przyprawami gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Później zdejmij garnuszek z ognia i dodaj dwie łyżeczki czarnej herbaty.
  4. Parz herbatę przez ok. 5 minut, a następnie przecedź napój przez sitko.
  5. Dodaj cukier lub miód i delektuj się wspaniałym smakiem!

Herbata lipowa

Dobrym pomysłem na inny, równie rozgrzewający napój jest herbata z lipy. Pomocna okaże się szczególnie wtedy, gdy zauważasz pierwsze oznaki przeziębienia. Lipa zadziała łagodząco na wszelkie objawy – ból gardła, kaszel czy chrypkę, pomoże też zwalczyć gorączkę.

Przepis na herbatę z lipy jest naprawdę łatwy. Łyżkę suszonej lipy zalej wrzątkiem i zaparzaj przez około 20 minut. Przelej napar przez sitko, a następnie dodaj miodu. Dla wzmocnienia smaku (i działania zdrowotnego) możesz dodać do herbaty również plaster cytryny.

Aby zaczerpnąć jeszcze więcej inspiracji i pomysłów na rozgrzewające herbaty, przeczytaj również: Rozgrzewające napoje zimą.

Herbata z melisy

Zioła bogate są w wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego powinniśmy korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok. Melisa, choć najbardziej znana jest z tego, że odpręża i koi nerwy, doskonale sprawdzi się również jako jesienna herbata. Oto powody, dla których warto ją pić:

  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • zawiera śluzy roślinne, które chronią drogi oddechowe,
  • wspomaga trawienie,
  • pobudza pracę wątroby.

Jak zaparzyć melisę, aby nie straciła swoich cennych właściwości? Liście melisy zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem przez 20 minut. Przykrycie sprawi, że cenne olejki eteryczne nie ulotnią się tak szybko. Z tego samego względu wypij napar zaraz po przygotowaniu.

opakowanie cukierków o smaku melisy

Jeśli zastanawiasz się, jak w inny sposób przemycić melisę do swojej diety, a nie masz możliwości przygotowania napoju, sięgnij po cukierki Verbena o smaku melisy. To zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słodyczy oraz bogactwo prozdrowotnych właściwości, które doskonale wspierają organizm przy jesiennych przeziębieniach.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia. 

Komentarze