Sok z żurawiny – właściwości i sposób przyrządzania

W okresie letnim wiele osób boryka się z przewlekłym zapaleniem pęcherza, które wywołuje szereg charakterystycznych objawów, m.in. uczucie pieczenia czy silny ból w dolnej części brzucha. Problem ten dotyka szczególnie kobiet, które z uwagi na różnice w budowie anatomicznej są bardziej narażone na rozwój infekcji. Warto jednak pamiętać, że istnieją sprawdzone sposoby na uniknięcie tego typu dolegliwości. Pomocny w tej kwestii okaże się sok z żurawiny, który stanowi źródło cennych witamin i minerałów. Jak go przyrządzić?

Lecznicza moc żurawiny

Od wieków żurawina znana jest nie tylko ze swoich właściwości leczniczych, ale również z wyjątkowych walorów smakowych. Co ciekawe, dawniej nazywano ją “cytryną dla ubogich” m.in. ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Na tym jednak właściwości żurawiny się nie kończą, o czym doskonale wiedzieli już pradawni Indianie czy plemiona słowiańskie. Jej niewielkie jagody o intensywnej czerwonej barwie i charakterystycznym kwaskowatym smaku są bowiem źródłem wielu drogocennych składników.

Wraz z żurawiną dostarczamy do organizmu szereg witamin (A, E, z grupy B) oraz minerałów (potas, jod, magnez, fosfor, żelazo i sód). Ponadto, w jej składzie znajdziemy również sporą dawkę błonnika, karotenu oraz antocyjanów, które pozwalają zapobiegać chorobom układu krwionośnego oraz dolegliwościom wątroby. Włączenie żurawiny do codziennej diety okaże się również doskonałym sposobem na dostarczenie do organizmu cennych antyoksydantów. W jej jagodach znajduje się m.in. kwercytyna, peonidyna czy kwas ursolowy, które biorą udział w obronie organizmu przed bakteriami i wirusami, a także hamują namnażanie się wolnych rodników.

Antidotum na zapalenie pęcherza

Żurawina, a także produkty wytwarzane na jej bazie, okażą się cennym wsparciem w leczeniu zapalenia pęcherza. Nawracające infekcje układu moczowego spowodowane są najczęściej zakażeniem przez beztlenową bakterię Escherichia coli, która występuje naturalnie w naszym organizmie. Niemniej, po przedostaniu się do cewki moczowej, zaczyna ona przylegać do ścian pęcherza, w konsekwencji czego dochodzi do zapalenia. To z kolei wywołuje wiele nieprzyjemnych objawów, m.in. ból i uczucie swędzenia w trakcie oddawania moczu, a także ogólne osłabienie organizmu. Co istotne, inną przyczyną tego typu infekcji może być przechłodzenie pęcherza. Dochodzi do tego zwykle w okresie letnim m.in. na skutek długotrwałego noszenia mokrego stroju kąpielowego czy siedzenia na zimnej powierzchni.

Jak żurawina wspomaga nasz układ moczowy? W jej składzie znajdziemy proantocyjanidyny typu A, które posiadają silne właściwości przeciwzapalne. Ponadto, badania wykazały, że zapobiegają one namnażaniu się szkodliwych mikroorganizmów, a także przyleganiu bakterii do ścian pęcherza.

Wbrew mylnym opiniom, sok z żurawiny to doskonały wybór dla kobiet w ciąży, które nierzadko borykają się z infekcjami układu moczowego. Biorąc pod uwagę opisane wcześniej właściwości lecznicze, przyszłe mamy mogą także za jego pomocą przeciwdziałać powstawaniu grypy czy przeziębienia.

Jak przyrządzić sok z żurawiny?

Aromatyczny sok żurawinowy o głębokim, czerwonym kolorze oraz charakterystycznym, słodkawo-kwaśnym smaku może okazać się skutecznym wsparciem dla naszego organizmu. Zamiast kupować gotowy produkt w sklepie, warto podjąć się jego przygotowania na własną rękę. W Polsce świeże owoce żurawiny dostępne są w okresie jesiennym: od września do początku listopada.

W pierwszym kroku musimy starannie oczyścić jagody, a następnie umieścić je w dużym garnku. Żurawinę zasypujemy odpowiednią ilością cukru trzcinowego (zaleca się użycie około 100 g na 0,5 kg owoców) oraz zalewamy wodą. Następnie całość stawiamy na palniku i gotujemy do momentu, aż jagody zaczną się rozpadać, a sok wyraźnie zgęstnieje. Tak przygotowany napój musimy przecedzić przez sito i zblendować. Po przelaniu soku do butelek lub słoików, powinniśmy przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dobroczynne właściwości soku z żurawiny sprawiają, że warto go mieć w swojej spiżarni przez cały rok. Zimą okaże się skuteczną ochroną przed przeziębieniem i grypą, z kolei w okresie letnim przyniesie ulgę w zapaleniu pęcherza.

Warto również  pamiętać o włączeniu do diety innych produktów z dodatkiem żurawiny, takich jak zbożowe ciasteczka marki Verbena. Ich poręczne opakowanie sprawia, że z łatwością zabierzemy je ze sobą na plażę czy rowerowy wypad za miasto. Ciasteczka o smaku czarnego bzu z kawałkami żurawiny to także źródło cennych minerałów: Ca, Zn, Fe, Mn i Mg, które pozwolą zadbać profilaktycznie o zdrowie i dobre samopoczucie.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

Komentarze