Żurawina – superfood dla kobiet

miska z owocami żurawiny

Mówi się o niej tyle dobrego! W końcu żurawina ma wszechstronne zastosowanie. Można spożywać ją świeżą lub w formie przetworzonej – np. kandyzowaną, suszoną, jako sos żurawinowy czy galaretkę. Wykorzystywana jest i w kuchni, i w medycynie, i do produkcji kosmetyków. A dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Przeczytaj!

Wpływ żurawiny na zdrowie

Superfood, czyli super żywność, to zdrowe produkty o bogatym składzie witamin, które nie są przetworzone. Słowem superfood można określić świeże warzywa w zielonej postaci, na przykład natkę pietruszki lub jarmuż. Będą to także owoce cytrusowe i jagody bogate w witaminy, jak właśnie żurawina czy odmiany orzechów, siemię lniane oraz nasiona chia.

Dlaczego żurawina trafiła do tego grona? Bo ma silne właściwości przeciwbakteryjne i jest bogata w witaminę C, beta karoten oraz mnóstwo przeciwutleniaczy.

Na co pomaga żurawina?

Kiedy warto stosować ją jako naturalny środek leczniczy na różnorakie dolegliwości?

Leczy infekcje dróg moczowych

Jedzenie żurawiny jako remedium na drogi moczowe to jedna z najbardziej sprawdzonych, naturalnych metod leczenia. Sprawdza się zarówno w problemach z pęcherzem, jak i w infekcjach dróg moczowych i nerek. Ogranicza namnażanie się bakterii oraz hamuje ich przyleganie do ścian komórkowych dróg moczowych. Z tej właściwości żurawina jest najbardziej znana.

Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo

Żurawina stosowana jest w przeziębieniach i zwalczaniu anginy. Dzięki bogatym źródłom witaminy A, B i C, korzystnie wpływa na cały układ odpornościowy oraz zwalcza awitaminozę i ogólne przemęczenie. Jest stosowana przy schorzeniach reumatycznych, w zaburzeniach pracy żołądka, trzustki i jelit. Ponadto chroni funkcjonowanie wątroby, obniża poziom cukru we krwi oraz wpływa korzystnie na wydalanie i wrzody żołądka.

Opóźnia starzenie się i pomaga schudnąć

Żurawina poprawia też wygląd skóry i opóźnia procesy starzenia. Co więcej – reguluje pH skóry, a także wpływa na sylwetkę, wspomagając proces odchudzania. Sto gramów jagód to zaledwie 49 kilokalorii, dlatego świeżą żurawinę szczególnie poleca się wszystkim osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i szukają zdrowej przekąski. Owoc przyczynia się również do poprawy i zdrowego wyglądu naszego uśmiechu – chroni zęby przed odkładaniem się kamienia i paradontozą.

Żurawina dla kobiet w ciąży

Przyszłe mamy szukają zdrowych składników, które uzupełnią niedobory w organizmie. Żurawina, ze względu na bogactwo witamin i minerałów, jest cennym składnikiem w diecie ciężarnej kobiety oraz podczas karmienia piersią.

Spożywanie żurawiny redukuje na przykład ryzyko przedwczesnego porodu, jak również powikłań porodowych i poporodowych u matki.Jest także szczególnie istotna podczas karmienia piersią – posiada składniki bakteriobójcze i pozytywnie wpływa na wzrost mikroflory jelitowej, dzięki czemu ma działanie podobne do probiotyków.

Podczas ciąży kobiety szczególnie narażone są na zapalenie dróg moczowych, zaburzenia pH moczu i nadwyrężenie nerek. Żurawina redukuje wszystkie te dolegliwości i zapobiega ich powstawaniu, dlatego jej spożywanie szczególnie zaleca się właśnie przyszłym mamom.

To jaką żurawinę wybrać?

Skoro już wiesz, jak działa, czas powiedzieć, na jaką żurawinę się zdecydować. Dbaj o to, by była naturalnie suszona, nie kandyzowana. Bez obaw sięgaj też po świeżą. Żurawinę przemycaj w deserach, jogurtowych miseczkach albo… ciasteczkach. Takich jak ciasteczka Verbena z czarnym bzem i żurawiną. To idealna przekąska na tak zwane „zachcianki” w ciąży i zdrowa alternatywa dla słodyczy.

Wszystkie treści publikowane na blogu zakatekverbeny.pl oparte są na powszechnie dostępnych materiałach i źródłach naukowych. Artykuły opisują właściwości ziół oraz roślin zawartych w wyrobach marki Verbena. Produkty marki Verbena są klasyfikowane jako żywność wzbogacona i znajdują się w rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta oraz aktywny tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia. 

Komentarze